Σκόπια: «Εμπρός για κυρώσεις κατά της Ελλάδας!»



Δεκέμβριος 8, 2011.

«Οι Ειδικοί ερμηνεύουν την ετυμηγορία του Δικαστηρίου και προτείνουν ενισχυμένη διπλωματική δραστηριότητα»

Σκόπια.  (Εφημερίδα ‘Εσπερινή’ των Σκοπίων)


Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια μεγάλη διπλωματική νίκη για τα Σκόπια και συγχρόνως νίκη του Νόμου. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Από εδώ και πέρα τα Σκόπια πρέπει να προβούν σε μια ευρεία διπλωματική δραστηριότητα για να επισημάνουν την αξιολόγηση της ετυμηγορίας, δήλωσε ο Πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι.


«Η Ελλάδα, πια, δεν έχει πολιτικό αντίκρισμα»
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, γίνεται απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και η ‘μακεδονική’ διπλωματία στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση  πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχονται από  τα επιχειρήματα αυτά, ώστε να εξηγήσει  την παρεμπόδιση της ένταξης της πΓΔΜ σε αυτούς τους οργανισμούς.



« Έγινε γνωστή η στάση της Ελλάδας με την παράβαση των διεθνών συμφωνιών  και θα πρέπει να της ζητηθεί να μην τις επαναλάβει στο μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται να εξηγηθεί  είναι ότι η συναίνεση η οποία επιτεύχθηκε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με την ελληνική παρέμβαση, αποτελεί παράβαση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Εάν η Ελλάδα ως μέρος της συναίνεσης δεν έχει πια  κανένα πολιτικό αντίκρισμα, δεν υπάρχουν εμπόδια στην πορεία της πΓΜΔ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε ο πρεσβευτής.

Ο ίδιος, μάλιστα, επιβεβαιώνει την ιδέα της ισχυρής δράσης σε αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) για επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα για παραβίαση της συμφωνίας.

« Πρέπει η πΓΔΜ να τονίσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τη μεγάλη ζημιά την οποία υπέστη από την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να ζητήσει η χώρα μας κυρώσεις από το νότιο γείτονά μας», είπε ο Νικόφσκι.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να ακολουθήσει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου»

Επιπρόσθετα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και διπλωμάτης, Σλόμπονταν Τσάσουλε, πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εντατικοποιηθεί η διπλωματική δραστηριότητα, με την επιβεβαίωση των επιχειρημάτων  ότι είναι υπέρ μας.

«Τα πράγματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με την άποψη της θριαμβολογίας. Η Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία συνάφθηκε  με πρωτοβουλία  των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο. Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επίλυση της προκείμενης κατάστασης αποτελεί μέσο για την  ταχύτερη ένταξη ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
»Στα νομικά πλαίσια δεν υπάρχουν μηχανισμοί για την επιβολή της συμμόρφωσης στη απόφαση αυτή, αλλά η Ελλάδα οφείλει να την ακολουθήσει. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποδεχθεί την ενδιάμεση συμφωνία. Η Ελλάδα δεν χάνει τίποτε, εάν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας και αυτή γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει απρόβλεπτες εξελίξεις και κατά συνέπεια η οικονομική πολιτική της  είναι καταστροφική  για την ΕΕ»

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα γίνουν γνωστά μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. 

Κανείς δεν μπορεί να αναμένει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα τηρήσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ως προς την Ελλάδα.

Στην περίπτωση αυτή ο λόγος της Συμμαχίας προς το  Διεθνές Δίκαιο, ως προς τον νότιο γείτονά μας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του Δικαστηρίου της Χάγης…
Πηγή: Вечер Прес