Κροατία: Συλλαλητήριο- διαμαρτυρία κατά της ένταξης στην ΕΕ


Δεκέμβριος 8, 2011.

Ζάγκρεμπ.

Περίπου εκατόν πενήντα άτομα διαδήλωσαν σήμερα  στην πλατεία Ban Jelacic του Ζάγκρεμπ κατά της αυριανής υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βουλγαρία: Το Κοινοβούλιο ψήφισε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης


Δεκέμβριος 8, 2011.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την αύξηση των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση των εργαζομένων.
 Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αρχίσει να αυξάνεται ομαλά από τις 31 Δεκεμβρίου 2011.
 Οι Βουλευτές ενέκριναν επίσης  τον προϋπολογισμό του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση.
  

«Ο Ερντογάν πάσχει από καρκίνο;»


Δεκέμβριος 8, 2011.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση  στις 9 Σεπτεμβρίου από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δρ Μεχμέτ Φουζούν.

«Η επέμβαση διήρκεσε 3 ώρες κάτω από γενική αναισθησία. Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού είναι πολύ καλή. Δεν είναι κακό να έχει κανείς μια ασθένεια», είπε.

Το τζαμί της Αθήνας αντιμετωπίζει εμπόδια


Δεκέμβριος 8, 2011.

Η εφημερίδα ‘Καθημερινή’ που εκδίδεται στην Αθήνα, έγραψε ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες για την δημιουργία ενός τόπου λατρείας των μουσουλμάνων,  έχουν ολοκληρωθεί,  αλλά ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων του κόμματος Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Μάκης Βορίδης, το ‘πάγωσε’.

Αλβανική Διασπορά: Το πανεπιστήμιο του Τέτοβο διοργανώνει Συμπόσιο στο Σικάγο


Δεκέμβριος 8, 2011.

Συμπόσιο με θέμα: «Ορθόδοξοι και Καθολικοί Αλβανοί  στην περιοχή των Σκοπίων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  στο αλβανικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο στο Σικάγο, το οποίο έχει βρει ευρεία υποστήριξη από το τμήμα Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τέτοβο (USHT).

Αλβανία: «Τα γερμανικά δεύτερη γλώσσα στα σχολεία»


Δεκέμβριος 8, 2011.

Τίρανα.

Η γερμανική γλώσσα αναμένεται να εισαχθεί ως δεύτερη γλώσσα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα πανεπιστήμια.

Μετά την αγγλική, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει προτεραιότητα στην πολιτική της εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης των γερμανικών στα σχολικά προγράμματα.

Μασσαλία: Ο Σαμαράς δεν δέχτηκε συνάντηση με Γκρούεφσκι


Δεκέμβριος 8, 2011.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Όπως επιβεβαιώθηκε από την σκοπιανή αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο συνέδριο των δεξιών κομμάτων,  η πρόσκληση επιδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά ο αρχηγός της ΝΔ, και κατά πολλούς, μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, απέρριψε την πρόσκληση με την αιτιολογία ότι ήταν πολύ απασχολημένος.

Αντιθέτως, η σκοπιανή πλευρά είναι στο πνεύμα της συνέχισης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και του διαλόγου με την ελληνική πολιτική εξουσία, προκειμένου να εμβαθύνει την αμοιβαία κατανόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας για την ανάπτυξη στην περιοχή.

Σκόπια: «Εμπρός για κυρώσεις κατά της Ελλάδας!»



Δεκέμβριος 8, 2011.

«Οι Ειδικοί ερμηνεύουν την ετυμηγορία του Δικαστηρίου και προτείνουν ενισχυμένη διπλωματική δραστηριότητα»

Σκόπια.  (Εφημερίδα ‘Εσπερινή’ των Σκοπίων)


Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια μεγάλη διπλωματική νίκη για τα Σκόπια και συγχρόνως νίκη του Νόμου. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Από εδώ και πέρα τα Σκόπια πρέπει να προβούν σε μια ευρεία διπλωματική δραστηριότητα για να επισημάνουν την αξιολόγηση της ετυμηγορίας, δήλωσε ο Πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι.


«Η Ελλάδα, πια, δεν έχει πολιτικό αντίκρισμα»
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, γίνεται απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και η ‘μακεδονική’ διπλωματία στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση  πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχονται από  τα επιχειρήματα αυτά, ώστε να εξηγήσει  την παρεμπόδιση της ένταξης της πΓΔΜ σε αυτούς τους οργανισμούς.

«Σε κίνδυνο η ‘σλαβο-μακεδονική’ μας γλώσσα»


Δεκέμβριος 8, 2011. (Εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ)
Σε μια εποχή που όλες οι εντόπιες δυνάμεις αγωνίζονται να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια της ‘σλαβο-μακεδονικής’ γλώσσας, όταν ο λαός υπέγραψε το «Μακεδονικό Μανιφέστο» για τη διαγραφή του επιθέτου ‘μακεδονικός’ στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν  οι υπάλληλοι του ‘σλαβο-μακεδονικού’ κράτους, οι επιστήμονες, οι ακαδημαϊκοί, οι εκπαιδευτικοί, οι γλωσσολόγοι αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος όλων των συνεδρίων του κόσμου, που ήταν αφιερωμένα στη σλαβική γλώσσα.

Όταν, επιπρόσθετα,   η Οχρίδα έγινε το Κέντρο του Σλαβικού Κόσμου (σ.σ. στο πρωτότυπο: славистички свет-Σλαβίστιτσκι σβέτ-Σλαβικού Κόσμου), εμείς αποποιούμαστε τη ‘σλαβο-μακεδονική’ γλώσσα στην πατρίδα μας , στο έδαφός μας. Ή καλύτερα, σκεφτόμαστε ότι ήταν προτιμότερο να  την θέσουμε στην ‘αναμονή των εξελίξεων’ ως προς τον καθορισμό της δική μας ταυτότητας.

Ρουμανία: Άνοιξαν στο Βουκουρέστι μυστικές φυλακές της CIA



Δεκέμβριος 8, 2011.

Η τοποθεσία των μυστικών φυλακών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στη Ρουμανία αποκαλύφθηκε.

Βρίσκεται στο Βουκουρέστι , σύμφωνα με αναφορά της γερμανικής Air TV, η οποία δημοσιοποίησε υλικό από τις μυστικές φυλακές της CIA στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα η φυλακή  βρίσκεται βόρεια του Βουκουρεστίου, σε μια πολυσύχναστη κατοικημένη περιοχή, λίγα , μόλις, λεπτά από το κέντρο της πόλης.