Σκόπια: «Χωρίς πρόταση ο Νίμιτς»



Φεβρουάριος 20, 2012.

“Εξανεμίστηκε κάθε αισιοδοξία για λύση στο όνομα” αναφέρει  το «Κανάλ 5» στην επίσκεψη Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια, ενώ το άλλο τηλεοπτικό κανάλι, το ‘Σίτελ’ θα τονίσει ‘ Καμία νέα πρόταση από το Νίμιτς, ζητά μόνον επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων’.


Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μεσολαβητή μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της σκοπιανής κυβέρνησης:

«Δεν έρχομαι στα Σκόπια με νέες προτάσεις, αλλά με την πρόθεση να βρεθεί ένας τρόπος επιτάχυνσης  των διαπραγματεύσεων για την επίλυση αυτού του ζητήματος, το συντομότερο δυνατόν, διότι επηρεάζει την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς.

Ενώ, δεν έκανε κανένα σχόλιο στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν υπάρχει η αίσθηση ότι ενδιάμεση συμφωνία αναστέλλεται με τη συμπεριφορά της Ελλάδας και την ετυμηγορία της Χάγης.

«Όσον αφορά την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης,  μιλάει αφ΄ εαυτής και δεν πρέπει να τη σχολιάσω.  Όπως, άλλωστε, και η ενδιάμεση συμφωνία, είναι μία σύμβαση μεταξύ δύο μερών, η οποία απαρτίζεται από πολλές διατάξεις, οι περισσότερες των οποίων αποτελούν πρακτικές τις οποίες τα δύο μέρη οφείλουν τα σέβονται σε αυτήν τη διεθνή συμφωνία», είπε ο Νίμιτς.

Ερωτηθείς κατά πόσο, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, θα μπορούσε να βγει μια νέα πρόταση στη διαφωνία του ονόματος, με το δεδομένο ότι οι δύο χώρες επί χρόνια διαπραγματεύονται, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ τόνισε ότι  δεν υπάρχουν χρονικά όρια που να αφορούν τις διαπραγματεύσεις.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για το όνομα της χώρας και όχι για το ζήτημα της ταυτότητας.

Ο Μάθιου Νίμιτς είχε δει νωρίτερα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, έγινε δεκτός και από τον πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ίβανοφ.
Αύριο θα μεταβεί στην Αθήνα και την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.

--