Κροάτες πιλότοι διέσωσαν στρατιώτες από τα Βαλκάνια στην Καμπούλ



Σεπτέμβριος 20, 2012.

Κροάτες πιλότοι που εργάζονται ως καθηγητές στη Σχολή Στρατιωτικής Αστυνομίας στην Καμπούλ, όπως αναφέρει η κροατική «Jutarnji List», διέσωσαν με επιτυχία 38 μέλη των στρατευμάτων της Κροατίας, των Σκοπίων, του Μαυρουβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας, που εγκλωβίστηκαν στη βάση Julien της Καμπούλ, σε εξαιρετικά πολύπλοκες συνθήκες.


 Η διάσωση έγινε με δανεικό ελικόπτερο του αφγανικού στρατού τύπου Mi 17, αφού  ο αμερικανικός στρατός δεν επέτρεψε στους στρατιώτες του να πετάξουν με τα ελικόπτερα λόγω της εμπόλεμης  κατάστασης.

Η μεταφορά  των στρατιωτών από τη  βάση Julien, στη βάση Μπαγκράμ έγινε με δύο πτήσεις και διήρκεσε μισή ώρα.

Κατά την άφιξη στο Μπαγκράμ, οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταφορικό αεροπλάνο στην Κιργιζία και από εκεί θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε-σύμφωνα με την εφημερίδα- το πρωί της Τρίτης, όταν 38 στρατιώτες μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας των βαλκανικών χωρών έπρεπε να μετακινηθούν από τη βάση Julien   στη Μπαγκράμ και από εκεί να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των ντόπιων  για την αμερικανική ταινία που προσβάλει το Ισλάμ, ανάγκασαν τις διεθνείς δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς ο κώδικας ασφαλείας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο.

Η στρατός των ΗΠΑ απαγόρευσε οποιαδήποτε πτήση ελικοπτέρων από τη βάση Μπαγκράμ.

Υπήρξε σκέψη να απεγκλωβίσουν τους 38 στρατιωτικούς  με τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονται γύρω από την Καμπούλ, αλλά η επιλογή αυτή απορρίφθηκε, επειδή οι στρατιώτες θα ήταν ένας εύκολος στόχος για τους τρομοκράτες.

Αφού απορρίφθηκαν και άλλες επιλογές, η κροατική εντολή αποφάσισε να δεσμεύσει δύο Κροάτες εκπαιδευτές να προβούν στην επικίνδυνη πτήση απεγκλωβισμού των στρατιωτικών με αφγανικό ελικόπτερο.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr