Οι ΗΠΑ δεν θέλουν νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας



Οκτώβριος 15, 2012.

Η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης. Αυτό περίμενε να υποστηρίξουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι τελευταίες φαίνονται τελείως αντίθετες στην ιδέα, όπως επιβεβαιώνουν πηγές προσκείμενες στον Ομπάμα αλλά και Αμερικανοί αναλυτές.


Είναι σαφές ότι όσο βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία σημαντικές αποφάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές – επισημαίνεται στο τούρκικο κείμενο- οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες στην επιλογή της Τουρκίας για δημιουργία νεκρής ζώνης. Ίσως, όμως,  οι αντιφρονούντες της Συρίας, που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κάμψουν την αμερικανική άρνηση.

Η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» αναφέρεται στη συριακή κρίση και στους πρόσφυγες που  έχουν καταφύγει στην Τουρκία, καθώς και ότι η  τελευταία έχει ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλον τον αριθμό των προσφύγων,  που εγκαταλείπουν  τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων.

Από την άλλη πλευρά  ο συντάκτης του βρετανικού δημοσιεύματος, Rhonda Roumani, υποστηρίζει  ότι  ο Μπαράκ Ομπάμα και το ΝΑΤΟ πρέπει να δουν την επέμβαση στη Συρία, αφού υπάρχουν οι ίδιοι λόγοι με την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη.

Εξάλλου ο Αμερικανός αναλυτής καθηγητής Henri Barkey, υποστήριξε ότι η ζώνη απαγόρευσης  πτήσεων που επεβλήθη στη Συρία δεν μπορεί να υποστηριχτεί από την Ουάσιγκτον «οι ΗΠΑ δεν είναι βέβαιες με βάση την εμπειρία που έχουν,  ότι μπορεί να εφαρμοστεί, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι», είπε, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr