Σκόπια: Ο Στέφαν Φούλε αρνείται ότι πιέστηκε από τον Σαμαρά


...και ξέχασε, τελευταία, τα Σκόπια


Αύγουστος 31, 2013.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε, μέσω του γραφείου του, αρνήθηκε ότι το «πάγωμα» της προώθησης των Σκοπίων για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έγινε κατόπιν πίεσης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Πηγές  από υψηλούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιμένουν στην ανωνυμία τους, προς το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσαν ότι οι Φούλε είχε λάβει προηγουμένως άμεση απειλή από τον πρόεδρο της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ‘να ξεχάσει την ελληνική ψήφο στην προσπάθειά του για μια δεύτερη θητεία το 2014, εάν συνεχίσει να πιέζει για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση’.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της διεύθυνσης  επικεφαλής της οποίας είναι ο Τσέχος Επίτροπος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθεί με συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια.

Ωστόσο, λόγω του αποκλεισμού της Ελλάδας και πρόσφατα και της Βουλγαρίας, τα Σκόπια δεν κατάφεραν να λάβουν αυτό που τους άξιζε, αν και ο Φούλε με όλες του τις δυνάμεις ώθησε τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τη λογική του αποκλεισμού προτείνοντας παραλλαγές στην επίλυση της διαφοράς με το όνομα. Ο Φούλε, συγκεκριμένα, πρότεινε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το νοτιοσλαβικό κράτος, ενώ η διαφορά με την Ελλάδα θα επιλύονταν σε πρώιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων αυτών ( δηλαδή παράλληλα ή συγχρόνως...)

Ο Στέφαν Φούλε, πάντως, αρνήθηκε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό για να σταματήσει να ασχολείται με το ζήτημα των Σκοπίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr