«The Economist»- Εξεγέρσεις : Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες υψηλού κινδύνου




Δεκέμβριος 24, 2013.

Το γνωστό βρετανικό «The Economist» δημοσιεύει μια ανάλυση για τους λόγους που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βγουν στο δρόμο, και οι λόγοι αυτοί είναι η ανεργία, οι εθνικές εντάσεις, η κοινωνική ανισότητα και η μείωση των εισοδημάτων τους.


Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται , η Αλβανία, η Ελλάδα,  η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία από τα Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα και η Βοσνία Ερζεγοβίνη θεωρούνται ως χώρες με πολύ υψηλό κίνδυνο εξεγέρσεων, καταλήγει το γνωστό βρετανικό περιοδικό «The Economist» , στον κατάλογο της κατάταξης των παγκόσμιων κινδύνων για το επόμενο έτος.

Ο Laza Kekic της «Intelligence Unit» του Economist δηλώνει ότι η μείωση του εισοδήματος και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας  φέρνουν πάντοτε περισσότερες διαδηλώσεις. Αλλά όταν τα οικονομικά προβλήματα συνδέονται και με άλλα στοιχεία, ο κίνδυνος αστάθειας είναι υψηλός. Τα στοιχεία αυτά είναι η αδύναμη κυβέρνηση, η κοινωνική ανισότητα, το χαμηλό επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών και οι πυροδότηση των κοινωνικών εντάσεων.

Ιδιαίτερα, όπως σημειώνεται, η διάβρωση της εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα, με επακόλουθο την κρίση στη δημοκρατία, θέματα τα οποία κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό.

Η «Intelligence Unit» έχει μετρήσει τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής σε 150 χώρες, οι οποίες χωρίζονται σε 5 κατηγορίες. Οι εξαιρετικού κινδύνου, υψηλού κινδύνου, μέτριου, χαμηλού και πολύ χαμηλού.

Σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, έχουν προστεθεί στην κατηγορία υψηλού κινδύνου περισσότερες από 19 χώρες από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr