Πούτιν: Όχι στον Ψυχρό Πόλεμο, δεν δημιουργούμε νέα Σοβιετική Ένωση


Μάιος 25, 2014.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο απέρριψε συζήτηση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και αρνήθηκε ότι προσπαθεί να ξαναχτίσει τη Σοβιετική Ένωση, μετά την ανάκτηση της Κριμαίας.


Σε συνέντευξή του στο Reuters και σε άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στο μεγαλοπρεπές παλάτι έξω από την Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν κατηγόρησε τη βία και την πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία που προκάλεσε η Δύση και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα στραφούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κρίση έχει βυθίσει τις σχέσεις Ανατολής – Δύσης στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τελείωσε το 1991.

Ο Ρώσος πρόεδρος προέβη σε μια νέα δέσμευση, τη συνεργασία με όποιον εκλεγεί πρόεδρος στην Ουκρανία την Κυριακή και κάλεσε για διάλογο τη Δύση και ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι έτοιμες για συμβιβασμό.

«Δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και νομίζω ότι δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Πούτιν καθούμενος στο μεγάλο τραπέζι με τους δημοσιογράφους, στο Κονσταντίνοφσκι Παλάς, στον φινλανδικό Κόλπο, κοντά στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, το λίκνο της μπολσεβίκικης επανάστασης του 1917.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει περιγράψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ως γεωπολιτική καταστροφή, ο «πρώην πράκτορας της KGB» αρνήθηκε ότι προσπαθεί να αναβιώσει τη σοβιετική αυτοκρατορία, μετά την ένταξη της Κριμαίας στο Μάρτιο, ενώ η Μόσχα πριν από 60 χρόνια την είχε παραχωρήσει στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα σχέδια για  να σχηματίσουν η Ρωσία το Καζακστάν και η Λευκορωσία ένα εμπορικό συνασπισμό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως απόδειξη ότι τρέφει τέτοιες φιλοδοξίες, είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι αυτά τα γράφουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr