Ανώτατος Αμερικανός στρατηγός στο Κουρδιστάν για στρατιωτική συνεργασία






Νοέμβριος 15, 2014.

Ο Martin Dempsey επικεφαλής των αμερικανικών γενικών επιτελείων έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου,  στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ,  για συνομιλίες με τους Κούρδους ηγέτες, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη, νωρίτερα σήμερα.


Ο Αμερικανός στρατηγός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, τον πρωθυπουργό, Ντερβισάν Μπαρζανί και τους ηγέτες των Πεσμεργκά.

Στη Βαγδάτη, ο Dempsey δήλωσε ότι η επίσκεψή του αποσκοπούσε στο να αποκτήσει μια προσωπική άποψη για την κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή.

«Θέλω να πάρω την αίσθηση ποια είναι η συνεισφορά μας στην καταπολέμηση του ‘Ισλαμικού κράτους», είπε και πρόσθεσε ότι ήθελε να έχει μια προσωπική αντίληψη εάν αυτοί που πολεμούν τους τρομοκράτες έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αξιολογηθεί τι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

Ο Αμερικανός στρατηγός την περασμένη Πέμπτη είχε δηλώσει στη συνεδρίαση του Κογκρέσου ότι το Ιράκ θα χρειάζονταν μια δύναμη συνολικά 80 χιλιάδων στρατιωτών για να ανακτήσει τα εδάφη που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Η επίσκεψή του στην Αρμπίλ, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά που οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν μια σημαντική νίκη εναντίον του ισλαμικού κράτους με την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Μπαϊγί, που έχει διυλιστήριο πετρελαίου και το οποίο είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες στις 12 Ιουνίου, σημειώνει το κουρδικό δημοσίευμα του Ρουντάου.
 Πηγές αναφέρουν ότι στόχος του Αμερικανού είναι  η δυνατότητα ένωσης των στρατιωτικών ομάδων στο Ιράκ  υπό μία αρχή,  για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατικη οργάνωση του 'ισλαμικού κράτους'.
 

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr