Μας …γράφουν κανονικά οι Αμερικανοί!




Απέρριψαν την ελληνική πρόταση  τα Σκόπια να αποκληθούν FYROM στη Νέα Υόρκη!

Σεπτέμβριος 29, 2015.

Η διαμάχη για το συνταγματικό όνομα της πΓΔΜ (Σκόπια) έγινε ένα άμεσο και σημαντικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, δήλωσαν ξένες διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το αίτημα της Ελλάδας, που ζητούσε τα Σκόπια να συμμετάσχουν στο πλαίσιο των συνομιλιών της Νέας Υόρκης,  ως  πΓΔΜ.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  τα Σκόπια είχαν προσκληθεί ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα όνομα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνώρισαν το 2004,  παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις.
«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι αρχές των ΗΠΑ, αγνοούν (εσκεμμένα) παρόμοιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Τον Δεκέμβριο του 2014, η FYROM είχε τον τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», σε μια κοινή δήλωση σχετικά με το σχηματισμό ενός συνασπισμού εναντίον του λεγόμενου ‘ισλαμικού κράτους’. Ο υπουργός Εξωτερικών εκείνη την εποχή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έστειλε επίσημη καταγγελία στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην συνάντηση, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι και στις δύο περιπτώσεις, η άρνηση των ελληνικών αιτημάτων, έγινε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντλ, Βικτώρια Νούλαντ. Αυτό  επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, που ασχολήθηκε με το θέμα, όταν επεδίωξε να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ