Όταν η Αλβανία ζητούσε Ένωση με την Ελλάδα



Μάιος 31, 2019. 17:16

Τίρανα.

Ο βουλευτής Σπάρτακ Μπάχο που εκλέγεται στο αλβανικό κοινοβούλιο εδώ και τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους, σε συνέντευξή του, στο δημοσιογράφο Τζεβντέτ Σέχου,  αναφέρεται σε δραστηριότητες  της ένοπλης εθνικιστικής οργάνωσης Μπαλί Κομπετάρ (Balli Kombëtar) του Μιδάτ Φράσερι που συνεργάστηκε με τις ιταλικές και γερμανικές κατοχικές αρχές.


Μάλιστα, ο Μπάχο αναφέρεται σε συμφωνίες την εποχή εκείνη, που σήμερα χαρακτηρίζονται ως ‘προδοτικές’.

Δημοσιογράφος: 


Οι σημερινοί οπαδοί της Μπαλί Κομπετάρ αλλά και οι ιστορικοί αυτής της οργάνωσης υποτιμούν ή προσποιούνται ότι ξεχνούν αυτές τις συμφωνίες, ενθαρρυνόμενοι από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος τίμησε τον αρχισυνεργάτη (των κατακτητών) Μιδάτ Φράσερι, καθώς ειπώθηκε ότι ο ηγέτης της Μπαλί Κομπετάρ δεν συνεργάστηκε με τους εισβολείς και όλα όσα λέγονται είναι συκοφαντίες. Αποδέχεστε αυτή τη λογική;


Σπάρτακ Μπάχο: 


Πιο παράλογη εξήγηση δεν μπορεί να βρεθεί. Εδώ μιλάμε για ένα πάζλ βρώμικων έργων, του Φράσερι και της οργάνωσης  Μπαλί Κομπετάρ, όταν  ο πρωθυπουργός  Έντι Ράμα συνεργάζεται με τους νέο-Μπαλι-στές και τους νεοφασίστες, αφού συνεχίζει να χρηματοδοτεί ένα νεοφασιστικό ινστιτούτο όπως το Τούφα.


Πως είναι δυνατόν, να γίνεται δεκτό ότι η οργάνωση  Μπαλί συνεργάστηκε με τους εισβολείς, αλλά όχι ο επικεφαλής της Μπαλί;


Ο Μιδάτ Φράσερι ήταν ο πρωταγωνιστής της  και προδότης, υπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε η οργάνωση Μπαλί Κομπετάρ κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Θα ασχοληθώ μόνο με τον Μιδάτ Φράσερι σήμερα και θα παρουσιάσω μια αυθεντική επιστολή με σφραγίδα του Μιδάτ Φράσερι, όπου αποκαλύπτεται η προδοσία του. (η φωτογραφία της επιστολής που δημοσιεύεται). 

Είναι μια επιστολή που ο Μιδάτ Φράσερι στέλνει στο εθνικιστικό κόμμα του Ναπολέοντα Ζέρβα στην Ελλάδα το Μάιο του 1944.


Όπως φαίνεται σαφώς σε αυτό το έγγραφο, η πολιτική του Μπαλί είχε μια αμετάβλητη συνέχεια στη συνεργασία με τους εισβολείς και εναντίον των εθνικών συμφερόντων. Αυτή η επιστολή είναι μια αδιαμφισβήτητη αποκάλυψη  για τον επικεφαλής  Μιδάτ Φράσερι.



Δημοσιογράφος: 

Ας μείνουμε εδώ, στην παρούσα επιστολή που μόλις αναφέρατε.

Σπάρτακ Μπάχο:

Αυτή είναι μια επιστολή που έστειλε ο Μιδάτ Φράσερι, (όμως υπήρχαν και άλλες επιστολές) που έστειλε ο Δήμηταρ Φάλλος τον Μάρτιο του 1944, επιδιώκοντας να βοηθήσει στη δημιουργία μια πιθανής συμμαχίας με την Ελλάδα.


Υπήρξε μια αντιπροσωπεία για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Από την οργάνωση Μπαλί Κομπετάρ στάλθηκε ο Δήμηταρ Φάλλος, από την κυβέρνηση ο Τζαβίτ Λεσκοβίκου, το κόμμα των Ζόγκιτων ο Κότσο Κότα, ενώ το Κοσσυφοπέδιο εκπροσωπήθηκε από τον Σελμάν Ρίζα.


Αυτή η επιστολή που δημοσιεύουμε σήμερα γράφτηκε από τον αρχηγό Μιδάτ Φράσερι, λίγες ημέρες πριν από το ιστορικό συνέδριο στην Περμετή που συνέταξε τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος κατά των εισβολέων στη χώρα.


Αλλά, ο Μιδάτ με την επιστολή αυτή αποδεικνύεται ότι όχι μόνο τράβηξε στα άκρα μέχρι το τέλος, αλλά εμβάθυνε την προδοσία του για πώληση εθνικών συμφερόντων  (στην Ελλάδα)…


Δείχνει τη μυωπία  και την πολιτική ανυπαρξία του επικεφαλής της  Μπαλί.


Τότε, ο Μιδάτ Φράσερι βρισκόταν στην εξουσία και συνεργαζόταν με την ‘κουβεντιάζουσα’  κυβέρνηση με τους Ναζί και δεν καταλάβαινε ή δεν ήθελε να δει το τέλος του ναζισμού που ήταν πολύ κοντά.


Επεδίωκε να  βρεθεί στην εξουσία και μετά το τέλος του πολέμου για αυτό αναζητούσε μια συμμαχία με την πιο αντιδραστική και πιο αντι-αλβανική πτέρυγα.


Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ ο πατέρας του Μιδάτ έκανε το συνέδριο του Πρίζρεν και είναι ένα από τους μεγαλύτερους πατριώτες μας που δαπάνησε όλη του τη ζωή για την ενοποίηση του έθνους και την απελευθέρωσή του από το ζυγό των κατακτητών, ο ίδιος έκανε το αντίθετο:


Συνεργάστηκε με τους εισβολείς και επεδίωκε την ένωση με την Ελλάδα. Υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή;


Δημοσιογράφος:


Μπορείτε να μας το αναπτύξετε αυτό;


Σπάρτακ Μπάχο: 


Στην επιστολή αυτή είναι σαφές ότι τον Μάιο του 1944, ο Μιδάτ προσπάθησε να δώσει τη συμβολή του στη δημιουργία μια πιθανής συμμαχίας με την Ελλάδα. 


Να σας πω τα κύρια θέματα της συμφωνίας αυτής, με τα οποία ο πρόεδρος της Μπαλί ήθελε να συνδεθεί:


Α. Το ζήτημα της δημιουργίας μιας ομοσπονδίας που θα εξαρτιόταν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνταν  μετά τον πόλεμο. Και οι δύο πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση ότι ήταν έτοιμοι να εργασθούν για την υλοποίηση αυτού του έργου.


Β.  Κρίκος σύνδεσης θα είναι η ανεξαρτησία και η πλήρης κυριαρχία και των δύο πλευρών (Ελλάδας- Αλβανίας).


Γ.  Τα ελληνοαλβανικά σύνορα παραμένουν εκείνα του 1939 και θα γίνει διακήρυξη επίσημα.


Δ. Αναλαμβάνουν την υλοποίηση μιας αμυντικής και επιθετικής συμμαχίας καθώς και ανάπτυξη των στρατιωτικών δεσμών.


Δ. Σύναψη οικονομικών συνθηκών μεταξύ των δύο πλευρών.


Ε. Προσπάθεια ώστε αυτή η σύνδεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίσης και μια ελληνο-τουρκική-αλβανική σύνδεση.


ΣΤ. Σε περίπτωση πολέμου, η γενική στρατιωτική διοίκηση θα παραδοθεί στην Ελλάδα.


Σημειώστε προσεκτικά τα σημεία αυτής της συμφωνίας. Ζητά τη σύσταση ομοσπονδίας με την Ελλάδα, όπου η γενική στρατιωτική διοίκηση θα παραδοθεί στην Ελλάδα, δεν είναι αυτό μια ανοικτή προδοσία;


Δημοσιογράφος:

Τι λέει ο επικεφαλής της Μπαλί, Αλιμάδι για αυτήν τη συμφωνία;


Σπάρτακ Μπάχο: 


Αυτή η συμφωνία είναι γνωστή, αλλά έχει διαφορετικές ερμηνείες. Δικαιολογούν οι οπαδοί της οργάνωσης Μπαλί με τον εθνικισμό τη γενναιοδωρία του Μιδάτ και ιδιαίτερα με τον αγώνα του κατά των κομμουνιστών.


Ενώ οι σοβαροί και αμερόληπτοι ιστορικοί έχουν αποκαλέσει αυτήν την επιστολή ως μια καθαρή πράξη προδοσίας και πώληση των εθνικών συμφερόντων.


Σε αυτήν τη συμφωνία η Τσαμουριά, σύμφωνα με τον Μιδάτ ανήκει στην Ελλάδα και είναι ελληνική.


Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τη στιγμή που ο Μιδάτ έκανε αυτή τη συμφωνία με τους Έλληνες, στην  Τσαμουριά πραγματοποιούνταν οι πιο αιματηρές σφαγές εθνοκάθαρσης από τις ομάδες του Ναπολέοντα Ζέρβα.


Δημοσιογράφος:


Γιατί ο Μιδάτ ζητούσε αυτή τη συμφωνία;



Σπάρτακ Μπάχο: 


 Ο λόγος για τον οποίο ο Μιδάτ Φράσερι πίστευε σε μια τέτοια συμμαχία με τη δημιουργία μιας Ελληνο-Αλβανικής Ομοσπονδίας σχετίζεται με το γεγονός ότι οι Αλβανοί και οι Έλληνες ανήκουν σε μια φυλή.


Πρόσθεσε σε αυτήν τη σχέση και τους Τούρκους «μιλώντας για μια σχέση Ελλάδας- Τουρκίας- Αλβανίας». Αυτό αποδεικνύει ότι ο Μιδάτ ήταν τόσο Έλληνας όσο και νοσταλγός των Τούρκων και έτσι τα έβλεπε ως το τέλος του.


gazetadita.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr