Σκόπια: Δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως Βούλγαρος ο Γκότσε Ντέλτσεφ…



Ιούνιος 17, 2019. 14:56

Στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων ο επαναστάτης Γκότσε Ντέλτσεφ θα παραμείνει ως ‘Μακεδόνας’ με οποιανδήποτε τρόπο, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως Βούλγαρος.


Αυτό δήλωσε ο Ντράγκι Γκεοργκίεφ, διευθυντής του σκοπιανού  Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας και επικεφαλής της ομάδας των εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά  ζητήματα, που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας, γράφει η βουλγαρική ‘Trud’.


«Εάν η βουλγαρική πλευρά επιμένει να γραφεί ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος επαναστάτης, η συμφωνία για το θέμα αυτό είναι αμφίβολη», δήλωσε ο Γκεοργκίεφ στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων – όπως σημειώνεται.


Ο υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και η υπουργός Εξωτερικών,  Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είναι ανένδοτοι ότι τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίσουν τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως Βούλγαρο.

 Μάλιστα, πριν από δύο ημέρες είπαν ότι εάν αυτό δεν συμβεί, η χώρα θα εμποδίσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Επιπλέον, η ιστορικός Νατάσα Κότλαρ που είναι συνάδελφος του Ντράγκι Γκεοργκίεφ στο Ινστιτούτο της Βόρειας Μακεδονίας για την Εθνική Πολιτική, εντάχθηκε επίσης, ερήμην, στη συζήτηση για τον μεγάλο επαναστάτη, ισχυριζόμενη ότι είναι ‘Μακεδόνας’.


Είπε: "(ο Ντέλτσεφ) δεν είναι λαχανικό που να βγαίνει στη λαϊκή για παζάρεμα"…


trud.bg



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr