Οι ΗΠΑ απειλούν τη Σερβία με κυρώσεις εάν αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400



Νοέμβριος 1, 2019. 22:48

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την παρουσία του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη σερβική επικράτεια και εάν η κυβέρνηση του Βελιγραδίου αποφασίσει να αγοράσει το σύστημα S-400 θα κινδύνευε να υποστεί ειδικές κυρώσεις για αυτό, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.



«Υπάρχει κάποια ανησυχία για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφος της Σερβίας, αλλά και για το ενδεχόμενο η Σερβία να εγκαταστήσει ειδικά ρωσικά συστήματα στο έδαφος της, για τα οποία θα διατρέχει τον κίνδυνο  να υποστεί ειδικές κυρώσεις , αλλά ελπίζουμε οι Σέρβοι εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό και ότι θα είναι προσεκτικοί σε τέτοιες συναλλαγές», σχολίασε ο Πάλμερ για τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις Σερβίας- Ρωσίας.


Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με τη Σερβία.


«Θα ήθελα να πω ακόμη ότι ο καλύτερος στρατιωτικός εταίρος της Σερβίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Σερβία δεν πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και να δημιουργεί στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα. Ωστόσο, εκτιμούμε τη σχέση μας με το Βελιγράδι και πιστεύουμε ότι η στρατιωτική μας σχέση είναι πιο αναγνωρίσιμη από ό, τι κάνει η Ρωσία σε αυτόν τον τομέα με τη Σερβία», δήλωσε ο Πάλμερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Alsat της Βόρειας Μακεδονίας.


Στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας- Σερβίας που έφερε την ονομασία «Σλαβική Ασπίδα 2019» που έγινε στην Μπαταϊνιτσα, για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Ρωσίας ένα από τα ισχυρότερα συστήματα πυραύλων, το S-400.


Ορισμένα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική και κρατική ηγεσία της Σερβίας να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα τους προσεχείς μήνες σχετικά με την απόκτηση αυτού του συστήματος αεράμυνας, σημειώνει το Sputnik στη σερβική γλώσσα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr