Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Ο ‘πονοκέφαλος’ της Ελλάδας με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης και η συμφωνία με την Αλβανία για τα θαλάσσια σύνοραΔεκέμβριος 9, 2019. 20:07

Τίρανα.


Οι συνομιλίες για τη συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τιράνων και Αθήνας θα μπορούσαν να προχωρήσουν, να επιταχυνθούν ή ακόμη και να παραμείνουν σε αδράνεια, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Λιβύης, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.Οι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας επικεντρώνονται σήμερα στα νότια και νοτιοανατολικά σύνορα των θαλάσσιων συνόρων, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη, επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών στη νήσο Κρήτη.


Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στο πλαίσιο του οποίου οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργασθούν με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του στρατού και της ασφάλειας.


Από το περιεχόμενο των παραρτημάτων του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών γίνεται σαφές ότι στόχος είναι η Ελλάδα.


Το παιχνίδι που ανοίγεται με την Αλβανία


Στην κατάσταση αυτή ενδέχεται να ακολουθήσουν δύο σενάρια που μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας.


Το πρώτο σενάριο


Η Αθήνα ενδέχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία για να το θέσει ως προηγούμενο στη σύγκρουση με την Τουρκία, τη Λιβύη αλλά και την Αίγυπτο.


Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι τώρα κανένα άμεσο μήνυμα για το θέμα, αλλά από τις 18 Οκτωβρίου, όταν στην  Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία αρνήθηκαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αθήνα σήκωσε τον τόνο της φωνής της κατά της απόφασης πολλές φορές και φαίνεται να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, μεταξύ αυτών της πρόσφατης άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.


Τι ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού αναλάβει καθήκοντα, απείλησε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, εάν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν γίνουν σεβαστά;


Θα μπορούσε αυτή να είναι η στάση της Ελλάδας στην προσπάθειά της να προσελκύσει την Αλβανία να υπογράψει μια νέα θαλάσσια συμφωνία, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης αντιτίθεται στο σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις συνομιλίες μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Ντιτμίρ Μπουσάτι;


Σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο η Τουρκία.


Σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη το 2009 και αργότερα ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι η ανατροπή της Συμφωνίας από την Αλβανία προκλήθηκε με παρέμβαση Ερντογάν, την  οποία είδε ως επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία στα θαλάσσια σύνορα.


Το άλλο σενάριο


Το άλλο σενάριο είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία ως δευτερεύον και να εστιάσει την προσοχή της στο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για το οποίο η Αθήνα λέει ότι παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.


Το μνημόνιο είναι ο επόμενος «πονοκέφαλος» της Αθήνας, αλλά δεν είναι ο μόνος. 

Οι έντονες συγκρούσεις με την Τουρκία βρίσκονται επίσης στον τομέα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης  πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι χωρικά ύδατα της Κύπρου, ενώ η Τουρκία τις βλέπει εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.


 gazetatema.net
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr