Γνωστός Αλβανός αναλυτής: Οι Αμερικανοί δεν βομβάρδισαν τη Σερβία για τους Αλβανούς
Μάρτιος 4, 2020.19:57

Τίρανα.

Ο συγγραφέας και αναλυτής Φάτος Λουμπόνια, γνωστός για τα καυστικά κείμενά του που τον χαρακτηρίζουν ως ‘επικριτή της εξουσίας’,  έχοντας ως έναυσμα την πίεση που ασκείται στον νέο πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, για την άρση των τελών στα σερβικά προϊόντα, έγραψε ένα εντελώς αντι-αμερικανικό άρθρο.


 «Μου ζήτησαν να γράψω για τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο ο διαχειριστής του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ απείλησε  τη νεοσύστατη κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι», γράφει ο αναλυτής.


«Οδηγήθηκα, επιπλέον, από τη συσσωρευμένη αποστροφή προς τους Αλβανούς πολιτικούς που έχτισαν τη νομιμοποίησή τους, ως υπάκουοι και υποτακτικοί των ισχυρών, για να καταχραστούν στη συνέχεια το λαό τους με τον χειρότερο τρόπο».


Ο Λουμπόνια θα υπογραμμίσει ότι οι κύριοι αντίπαλοι του Αλμπίν Κούρτι είναι αυτοί οι ‘προσκυνημένοι’ Αλβανοί.


Στο άρθρο του θα σημειώσει ότι οι Αλβανοί πρέπει να αποβάλουν από το νου τους το πρότυπο ότι δεν θα είχαν το Κοσσυφοπέδιο χωρίς τους Αμερικανούς, να αποβάλλουν από μέσα τους την υποταγή.


Θέτει, επίσης, το ερώτημα:


«Γιατί οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τη Σερβία, για το δικό μας όφελος ή για το δικό τους;»


Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι πέρα από την ανθρωπιστική ρητορική (για τους Αλβανούς), οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν πρωτίστως για τα αμερικανικά συμφέροντα».


Συνεχίζει:


«Μεταξύ των πιο διαδεδομένων απόψεων, είναι ότι αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις δικαιολόγησαν την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία δυτική συμμαχία με την άγραφη συμφωνία του Γκορμπατσόφ θα διαλύονταν δήθεν μαζί με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όπως είχαν γεννηθεί».


Ο Λουμπόνια παρουσιάζει και τις θέσεις του Αμερικανού καθηγητή φιλοσοφίας Νόαμ Τσόμσκι  που γράφει ότι οι βομβαρδισμοί στη Σερβία δεν έγιναν για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά επειδή ο Μιλόσεβιτς δεν αποδέχονταν να ενταχθεί στη δυτική σφαίρα επιρροής.


Θα συνεχίσει ο Αλβανός διανοούμενος:


Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν παρενέβησαν για να υποστηρίξουν άλλους λαούς που αγωνίζονται για ανεξαρτησία και για το κράτος τους, όπως στην περίπτωση αυτή είναι οι Κούρδοι,  που τους αφήνουν στο έλεος μετά από τη συνεργασία τους, όπως έγινε πρόσφατα με την απόφαση του Τραμπ, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι οι Αμερικανοί θέτουν, φυσικά, πρώτα τα συμφέροντά τους…


Πρέπει να απαλλαγούμε από το πρότυπο ότι οι Αμερικανοί πάντα σκέφτονται το συμφέρον των Αλβανών και κάθε κίνησή τους είναι στην πλευρά του καλού εναντίον του κακού. 

Το ότι το 1999 τα συμφέροντά τους συνέπεσαν με τα συμφέροντα των Αλβανών δεν αποτελεί απόδειξη ότι πάντα κάνουν οτιδήποτε προς όφελος των Αλβανών.


Ο συγγραφέας δίνει ακόμα ένα παράδειγμα για να την επίρρωση των θέσεων του:


Να μην ξεχνάμε την πίεση του πρέσβη των ΗΠΑ Αρβίζου, όταν πριν λίγα χρόνια επεδίωκε να φέρει στην Αλβανία τα χημικά όπλα από τη Συρία…

--