Στενές οι σχέσεις Βουλγαρίας – Τουρκίας – Ο Ερντογάν ζήτησε αιθανόλη




Απρίλιος 10, 2020. 21:17

Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας  και της Τουρκίας, Ρούμεν Ράντεφ και Ρετζέπ Ερντογάν,  ενώθηκαν στον αγώνα κατά του κορωνοϊού που απαιτεί κοινές προσπάθειες, πραγματοποιώντας τηλεφωνική συνομιλία με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.



Ο αρχηγός του  βουλγαρικού κράτους εξέφρασε την εκτίμησή του για την ταχεία αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ήταν η πρώτη που παρείχε στη Βουλγαρία ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό προστασίας. Ο Ερντογάν σημείωσε τη βοήθεια της Τουρκίας για την εκκένωση 46 Βούλγαρων υπηκόων από το Μαρόκο.


«Μέσα σε αυτήν την πανδημία, η Βουλγαρία και η Τουρκία έχουν αποδείξει ξανά ότι είναι καλοί φίλοι και γείτονες»,  αυτή ήταν η θέση των δύο προέδρων.


Ο Ρούμεν Ράντεφ ευχαρίστησε για την έγκαιρη απόφαση της τουρκικής πλευράς να περάσει βαριά φορτηγά στα βουλγαρικά -τουρκικά σύνορα  χωρίς να εφαρμόσει καραντίνα 14 ημερών για τους οδηγούς, κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την Ευρώπη.


Ο Ερντογάν προέτρεψε το Βούλγαρο πρόεδρο να σταματήσει την πρακτική που εφαρμόστηκε πρόσφατα για τη διέλευση των Τούρκων υπηκόων που διέρχονται από τη Βουλγαρία, ότι πρέπει πρώτα να παίρνουν άδεια από τις διπλωματικές αποστολές ή τα προξενεία για το ταξίδι τους.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας έθεσε το ζήτημα της διευκόλυνσης της μεταφοράς Βούλγαρων πολιτών με καρκίνο , των οποίων η σωτήρια θεραπεία πραγματοποιείται σε νοσοκομεία της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει δεσμευτεί να θέσει το ζήτημα της επίλυσης στα υπουργεία.


Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την ευελιξία και την έγκριση των εξαγωγών αιθανόλης από τη Βουλγαρία στην Τουρκία που απαιτούνται για την παραγωγή απολυμαντικών. 


Ο Πρόεδρος Radev τόνισε ότι το συντομότερο δυνατόν, η Βουλγαρία θα επαναφέρει κατά προτεραιότητα τις προμήθειες αιθανόλης στον γείτονά της.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr