«Ο έλεγχος της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας είναι νίκη έναντι της Βουλγαρίας και της Τουρκίας»




Ο τίτλος του βουλγαρικού δημοσιεύματος: «Καθημερινή: ο έλεγχος της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας είναι νίκη έναντι της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, τώρα η Αθήνα θα επηρεάσει τις αποφάσεις των Σκοπίων»


Ιούνιος 3, 2020. 21:14


Αθήνα.


Ελληνικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη καλωσόρισαν πρόσφατα την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, πετώντας μέσω του βαλκανικού εναέριου χώρου.



Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδευόμενα από ένα ζευγάρι βομβαρδιστικών B-1B των ΗΠΑ που διεξάγουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αποστολή πάνω από τις ευρωπαϊκές χώρες και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαλειτουργικότητας της Συμμαχίας και την έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.


Τα νέα είναι μια άλλη επιβεβαίωση του κρίσιμου ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Η σημερινή κυβέρνηση έθεσε στο βάθος τις εσωτερικές διαιρέσεις γύρω από τη Συνθήκη των Πρεσπών για λογαριασμό της Βόρειας Μακεδονίας και ορθώς χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να τονίσει ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τη συμφωνία.


Αυτό θεωρείται ως ένδειξη σεβασμού για τη θεσμική συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά εξαρτάται, επίσης, από την ανάγκη επιδίωξης των γεωπολιτικών συμφερόντων της χώρας.


Εν τω μεταξύ, η συμφωνία στο όνομα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από την αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η χώρα προχωρά στις κοινοβουλευτικές εκλογές (είχαν αρχικά προγραμματισθεί για τις 12 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν εν μέσω κατά του κορωνοϊού) η δημοκρατία παραμένει εύθραυστη και το κλίμα είναι εκεί πολύ πολωμένο.


Οι βουλγαρικές φιλοδοξίες και οι βλέψεις της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία


Υπό αυτήν την έννοια, το γεγονός ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ελέγχουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια χειρονομία ειδικού συμβολισμού, αλλά και πρακτικής σημασίας, επειδή στοχεύει στην εξάλειψη των φιλοδοξιών άλλων περιφερειακών παικτών να επεκτείνουν την επιρροή τους στον βόρειο γείτονα της Ελλάδας.


Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Βουλγαρία, ήθελαν να αναλάβουν το καθήκον να είναι υπεύθυνοι για τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Η Τουρκία συνέδεσε ακόμη και τη δυνατότητα πιθανής επιτήρησης του χώρου της Βόρειας Μακεδονίας με τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη χώρα.


Η Ελλάδα ελέγχει τρεις βαλκανικές χώρες


Ταυτόχρονα, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ελέγχει τον εναέριο χώρο δύο άλλων βαλκανικών χωρών- το Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα είναι σε θέση να προβάλει τη στρατιωτική της δύναμη πέρα από τα εθνικά της σύνορα, φυσικά, πάντοτε  στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και με τη συγκατάθεση των μερών του σχεδίου και όχι ασκώντας πίεση ή ενθαρρύνοντας αυθαίρετους ισχυρισμούς.


Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα διευκολύνει τη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας. Η Ελλάδα είναι ο φυσικός εταίρος της βαλκανικής χώρας όχι μόνο από την άποψη ασφάλειας, αλλά και από άποψη οικονομικής ανάπτυξης και εμπορίου.


Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαδραματίσει ρόλο στη μετατροπή και τον καθορισμό στρατηγικών στόχων για το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που θα έχει προφανείς επιπτώσεις στο γεωστρατηγικό τοπίο της περιοχής.



 Το άρθρο στην ekathimerini



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr