Η Ελλάδα θεωρεί τις τουρκικές κινήσεις στη Μεσόγειο «επικίνδυνη κλιμάκωση», αραβικό δημοσίευμα

Αύγουστος 10, 2020. 22:08

 

Τη Δευτέρα, η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει «τις παράνομες κινήσεις που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», θεωρώντας τες ως «επικίνδυνη κλιμάκωση».


«Οι τουρκικές κινήσεις είναι παράνομες και αντιπροσωπεύουν μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση που εκθέτει τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό ρόλο της Τουρκίας» , ανέφερε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκβιασμό. Θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», προσθέτει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση πλοήγησης (Navtex) λέγοντας ότι το πλοίο του, «Ορούτς Ρέις», θα διενεργούσε σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η κοινοποίηση θα ισχύει από τις 10 έως τις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το τουρκικό ναυτικό.

Η κίνηση είναι πιθανό, όπως σημειώνει το ‘Sky News Arabia’,  να αυξήσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο , μεταξύ της Τουρκίας αφενός και ορισμένων χωρών στην περιοχή αφετέρου, με επικεφαλής την Ελλάδα. 

Τουρκικές αναφορές. Εξάλλου. τονίζουν την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην

περιοχή επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποχωρούν ως Κέντρο Παγκόσμιας Εξουσίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από τον Τούρκο ναύαρχο Τζεμ Γκουρντενίζ: 

«Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 34% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό αποτελεί ρεκόρ. Τώρα πλησιάζει, αναπόφευκτα το τέλος για τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια ηγεμονία ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια. Οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξαιρετικά αδύναμη θέση».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr