Η Κύπρος απορρίπτει αναφορά τηλεοπτικού καναλιού του Κατάρ

Αύγουστος 24, 2020. 21:06

 

Το Κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε δημοσίευση του καναλιού του Κατάρ, το οποίο ανέφερε ότι εγκληματίες ή καταζητούμενοι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα της Λευκωσίας «Passport for Investment», το οποίο προορίζεται για πλούσιους επενδυτές.


Συγκεκριμένα,  η κυπριακή κυβέρνηση απάντησε στην έρευνα που δημοσίευσε το κανάλι του Κατάρ «Al-Jazeera», στην οποία ανέφερε ότι εγκληματίες ή καταζητούμενα άτομα ποινικές υποθέσεις επωφελήθηκαν από το πρόγραμμά της που ονομάζεται "Passport for Investment" που προορίζεται για πλούσιους  ξένους επενδυτές στο νησί.


 Το Αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι δεκάδες άτομα που υπέβαλαν αίτηση για την απόκτηση «χρυσού διαβατηρίου» υπόκεινται σε ποινικές έρευνες, σε διεθνείς κυρώσεις ή εκτίουν ποινές φυλάκισης.


Την Κυριακή το απόγευμα, το Κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί του καναλιού του Κατάρ δεν ισχύουν καθώς «όλα τα αναφερθέντα άτομα πληρούσαν τους όρους που απαιτούνταν κατά την περίοδο της έκδοσης των εγγράφων».

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το κανάλι του Κατάρ έδειξε ότι 30 υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες που είτε καταδικάστηκαν είτε τιμωρήθηκαν. Δεν ήταν σαφές εάν είχαν λάβει το διαβατήριο ή όχι.


Υπάρχουν άλλα 40 άτομα που κατάφεραν να αποκτήσουν ένα κυπριακό διαβατήριο, τα οποία κατέχουν ευαίσθητες πολιτικές θέσεις στη χώρα προέλευσής τους, γεγονός που τους καθιστά «πολιτικά εκτεθειμένους» πρόσωπα και υπόκεινται σε λογοδοσία, σύμφωνα με την κυπριακή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως επεσήμανε το Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ, που μελέτησε τα διαβατήρια που διέρρευσαν χωρίς να αποκαλυφθούν τις πηγές του, πλούσιοι Ρώσοι  που συνδέονται με το Κρεμλίνο, καθώς και οι Κινέζοι πολίτες «ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Η Κύπρος ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση υπηκοότητας σε αντάλλαγμα για χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο νησί μετά την οικονομική της κρίση το 2013.
Το πρόγραμμα παρείχε στην Κύπρο, βάσει του οποίου δόθηκαν σε χιλιάδες άτομα η εθνικότητά της, οικονομικά εισοδήματα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους ισχύοντες κανόνες, ένας πολίτης χώρας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά κυπριακό διαβατήριο για επένδυση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Middle East Online.com

--

 

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr