Τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη για χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης


Αύγουστος 24, 2020. 20:23

Σκόπια.

Ο εθνικός φορέας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, συμμετέχει σε έργο τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας, μέσω συμμετοχής 20% στην ελληνική εταιρεία Gastrade, σε ένα νέο, ανεξάρτητο σημείο εισόδου για την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ αυτών της Βόρειας Μακεδονίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων MIA.


Η συμφωνία για την αγορά και πώληση μετοχών και τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόικο Μπορίσοφ, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία του έργου, τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή. .

Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία, Gastrade, δημιουργείται σταθμός πλοήγησης 17 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη για προσωρινή αποθήκευση και αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρητικότητας 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

«Το τερματικό θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα διανεμηθεί στις αγορές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία, σύμφωνα με την GasterTrade.

Το συγκεκριμένο έργο υποστηρίζεται και συμπληρώνεται από τη διασύνδεση IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή εκδήλωση για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας στο έργο είπε ότι στο τέλος του 2022, στις αρχές του 2023 μέσω μιας σειράς διασυνδέσεων, το φυσικό αέριο θα διανεμηθεί στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

 

«Τα οφέλη είναι επίσης γεωπολιτικά»

 

Ο νέος άξονας επιτυγχάνει διαφοροποίηση των διαδρομών φυσικού αερίου όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη, η οποία δεν θα έχει πλέον μόνο μία και μόνο πηγή ενέργειας.

 «Από την άλλη πλευρά, η θέση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό του χαρακτήρα, ως ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «έχει αποτελέσει αντικείμενο πολέμων τους περασμένους αιώνες και είναι τώρα ένα παράδειγμα του πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει και να επιτύχει την ειρηνική συνύπαρξη και οικονομική συνεργασία προς όφελος όχι μόνο των δύο λαών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».

 

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι μαζί με την Ελλάδα, με μεγάλη βούληση και παρά την αντιπολίτευση, κατάφεραν να καταλήξουν σε μια λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη, και οι δύο χώρες συμβάλλουν στην ενεργειακή διαφοροποίηση στην περιοχή.

 

« Δεν το είχα πιστέψει, αλλά δουλέψαμε μέχρι το τέλος και τώρα δίνουμε την ευκαιρία να προμηθεύουμε αέριο από όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Mia.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr