Εγκλήματα Πολέμου: Η Αλβανία υποβάλλει επίσημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισμα κατά της 'έκθεσης Ντικ Μάρτι'


Η Αλβανία ζητάει νέα έκθεση τα εγκλήματα πολέμου του
UCK, από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αύγουστος 12, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Η Αλβανία ζήτησε επίσημα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να συντάξει νέα έκθεση στην οποία θα εξετάζει τις κατηγορίες που σύμφωνα με την κυβέρνηση των Τιράνων είναι πλέον αβάσιμες για παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. 

Η αποστολή της Αλβανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο προφορικό σημείωμα της 10ης Αυγούστου ενημερώνει τον οργανισμό ότι το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 21 Ιουλίου 2022 το ψήφισμα για τους αβάσιμους ισχυρισμούς παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, μετά από δέκα και πλέον χρόνια εις βάθος ερευνών από την Ειδική Ανακριτική Δύναμη της ΕΕ και τον διάδοχό της, το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας, οι ισχυρισμοί του Ντικ Μάρτι παραμένουν αναπόδεικτοι.

«Η Αποστολή της Αλβανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει την τιμή να σας ενημερώσει ότι η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Αλβανίας ενέκρινε στις 21 Ιουλίου 2022 το Ψήφισμα για τους αβάσιμους ισχυρισμούς παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στην Έκθεση Dick Marty σχετικά με τη δολοφονία ανθρώπων με σκοπό τη συλλογή και πώληση οργάνων τους και το παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι παρατίθενται στις παραγράφους 1 και 4 του ψηφίσματος 1782 (2011) της ΔΑΣΕ, μετά από δέκα και πλέον χρόνια εμπεριστατωμένων ερευνών από την Ειδική Ανακριτική Δύναμη της ΕΕ και τον διάδοχό της, το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας, παραμένουν άφαντοι,

Ομοίως, στο προφορικό σημείωμα της αποστολής της Αλβανίας στο ΣτΕ της Αλβανίας, ζητά από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να συντάξει έκθεση παρακολούθησης και να επανεξετάσει το ψήφισμα 1782 (2011), επαναξιολογώντας τις κατηγορίες για παράνομη εμπορία ανθρώπων όργανα στην Αλβανία και το Κόσοβο.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα υποσχέθηκε ότι θα μεταβεί προσωπικά στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 10-14 Οκτωβρίου στη φθινοπωρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για να απορρίψει το ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από αυτόν τον οργανισμό σχετικά με η διακίνηση της παράνομης κυκλοφορίας των οργάνων που, σύμφωνα με τον Ντικ Μάρτι, έγινε εν γνώσει των πρώην ηγετών του UCK.

Υποστηρίζεται επίσης ότι δολοφόνησαν και απέσπασαν όργανα όχι μόνο Σέρβους πολίτες, αλλά και πολιτικούς αντιπάλους τους, αλβανικής υπηκοότητας. 

«Στο κατηγορητήριο κατά του Θάτσι και άλλων πρώην ηγετών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου στη δίκη που διεξάγεται στο Δικαστήριο της Χάγης, παρουσιάστηκαν πρόσφατα νέες κατηγορίες που σχετίζονται με υποτιθέμενα εγκλήματα σε δύο κέντρα κράτησης στη Σουχαρέκα και ένα άλλο στο Γκιλάν», γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr