Έρευνα Συμβουλίου Ευρώπης: «Ο UCK εμπορευότανε σπλάχνα Σέρβων αιχμαλώτων»


Ιανουάριος 20.
Τις σοβαρές καταγγελίες της τέως εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλας Ντε Πόντε για εγκλήματα του αποκαλούμενου ‘Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου», του UCK δηλαδή, καθώς και για λαθρεμπόριο εσωτερικών οργάνων απαχθέντων Σέρβων, στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999, ανέλαβε να διερευνήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου Ευρώπης, κ. Ντίκ Μάρτι (Dik Marti), που έλαβε την σχετική εξουσιοδότηση για την έρευνα αυτή, έφτασε χθες στην Πρίστινα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους επίσημους παράγοντες της αποστολής “EULEKS” καθώς και με εκπροσώπους των Αρχών της επαρχίας αυτής.

Εξ αιτίας απειλών που δέχθηκε για τη ζωή του ο ανακριτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης του Κοσσόβου Μπακίμ Κελιανίγι δήλωσε ότι για την ασφάλεια του κ. Μάρτι θα μεριμνούν άνδρες της Μονάδας προστασίας

Το βιβλίο της τέως εισαγγελέως που έχει τον τίτλο «Το κυνήγι», όπου αναφέρονται οι φοβερές καταγγελίες για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από τον UCK, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο θόρυβο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Μάρτι επισκέφθηκε πριν δύο μήνες το Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των σερβικών Αρχών, σχετικά με τις υποψίες για το λαθρεμπόριο των σπλάχνων των απαχθέντων Σέρβων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε επισκεφθεί για δύο μέρες και την Αλβανία, στα πλαίσια συλλογής στοιχείων για την έρευνα αυτή.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος