Αίγυπτος: Κόκκινη γραμμή η Συμφωνία με την Ελλάδα

مصر واليونان

Αύγουστος 18, 2020. 21:12

Κάιρο.

Ο Καρίμ Αμπντέλ Καρίμ Νταρβίς [Karim Abdel Karim Darwish], πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι η συμφωνία για τον καθορισμό της οικονομικής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενσωματώνει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με την εξωτερική πολιτική που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για την ενίσχυση των σχέσεων με ορισμένες δυνάμεις στη Μεσόγειο που σχετίζονται με αιγυπτιακά συμφέροντα.


Πρόσθεσε ότι ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας αντιπροσωπεύει τη στρατηγική και οικονομική σημασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Καρίμ Νταρβίς πρόσθεσε ότι η συμφωνία δίνει στην Αίγυπτο διεθνή νομιμότητα στην αναζήτηση και εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικών πόρων στην οικονομική της ζώνη σε μια στιγμή μεγάλης σημασίας υπό το φως του διεθνούς ανταγωνισμού για το αέριο και τον πλούτο της Μεσογείου.

 Καθώς και ένα μήνυμα ότι το αέριο και ο πλούτος του στη Μεσόγειο δεν εξαρτώνται από τα μέτρα ή τις θέσεις ορισμένων χωρών, αλλά από την αιγυπτιακή θέληση.

Συγκεκριμένα, για την προστασία και τη νομιμοποίηση του πλούτου της, με βασικό στοιχείο τα δικαιώματα της Αιγύπτου που θεσπίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 2002.

Ο Ναρβίς επεσήμανε ότι η Αίγυπτος, καθορίζοντας την οικονομική ζώνη με την Ελλάδα, έχει θέσει μια νέα κόκκινη γραμμή για την εθνική της ασφάλεια, εκτός από την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει στη Σύρτη και την Τζούφρα ενόψει ορισμένων επεκτατικών προσπαθειών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προαναφερθείσα συμφωνία είναι σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Αιγύπτου να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, όπως οδήγησε στις προσπάθειες για την  ίδρυση του Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EastMed) με έδρα το Κάιρο, τον περασμένο Ιανουάριο ως διεθνούς φόρουμ συνεργασίας και διαβούλευσης μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών στην περιοχή της Μεσογείου.

Ahram

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr