Σκόπια: Δεκαεννέα χρόνια από τη Συμφωνία -Πλαισίου της Αχρίδας


Αύγουστος 14, 2020. 18:53

 Πριν από δεκαεννέα χρόνια, υπογράφηκε η Συμφωνία Πλαίσιο της Αχρίδας, η οποία τερμάτισε τη σύγκρουση στη Βόρεια Μακεδονία -τότε πΓΔΜ- το 2001.


Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στα Σκόπια και στη συνέχεια συνεχίστηκαν στην Αχρίδα, όπου τελείωσαν με την προετοιμασία του εγγράφου στις 10 Αυγούστου. 

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 13 Αυγούστου 2001, στην Προεδρική Κατοικία του Βόντνο [Водно ]στα Σκόπια, η Συμφωνία Πλαίσιο υπογράφηκε από τον τότε Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, τον πρώην πρόεδρο του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, τον Πρόεδρο του PDP  Ιμέρ Ιμέρι και τους τότε προέδρους του SDSM Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και του DPA  Άρμπεν Τζαφέρι.

Υπογράφοντες τη συμφωνία, ως εγγυητές, ήταν επίσης οι ειδικοί εκπρόσωποι της ΕΕ και των ΗΠΑ,  Φρανσουά Λέοταρντ [Francois Leotard] και Τζέις Παρντιου [James Pardew], που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. 

Εκτός από τους υπογράφοντες, ο  Ξαφιέρ Σολάνα, τότε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, και ο Πίτερ Φέιθ , εκπρόσωπος των ΗΠΑ, καθώς και αρκετοί νομικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών  Βλάντο Ποπόφσκι και Λιούμπομιρ  Φερσκόφσκι συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες.

Περισσότεροι από 130 νόμοι, νομικές τροποποιήσεις έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου της Αχρίδας, οι περισσότεροι από τους οποίους - 59 είναι νόμοι για τη μη διάκριση και την ισότιμη εκπροσώπηση, 40 στον τομέα της ταυτότητας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αποκέντρωσης της κυβέρνησης.

Για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας, ιδρύθηκε η Γραμματεία Εφαρμογής της Συμφωνίας Πλαισίου της Αχρίδας, ως τμήμα της Κυβέρνησης.

Zurnal.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr