Η Τουρκία καλεί τη Ρωσία να αποφεύγει συναντήσεις με τους Κούρδους του YPG


Αύγουστος 31, 2020. 23:17

Τη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να αποφύγει μέτρα που εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των κομμάτων που συνδέονται με τους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα με τους ηγέτες του YPG, που στην Τουρκία θεωρείται παρακλάδι του PKK.


Σε ανακοίνωση, το υπουργείο δήλωσε ότι η Ρωσία είχε λάβει αντιπροσωπεία από το λεγόμενο "Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο" που είναι συνδεδεμένο με την κουρδική οργάνωση "YPG-PKK".

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για την πρόσκληση της Μόσχας στην προαναφερθείσα αντιπροσωπεία στη Ρωσία και την υποδοχή της από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Περιμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να ενεργήσει σύμφωνα με το πνεύμα της Αστάνα (για τη Συρία), τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στις συσκέψεις και να αποφύγει μέτρα που εξυπηρετούν την ατζέντα των σχηματισμών που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση YPG-PKK», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Η δήλωση τόνισε ότι το «YPG-PKK» δεν στοχεύει στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και διώκει τον πληθυσμό στις περιοχές που ελέγχει ακολουθώντας τρομοκρατικές και αυτονομιστικές ατζέντες.

Τόνισε ότι το «YPG-PKK» είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών της Συρίας, ιδίως της Τουρκίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι όλες οι κοινές δηλώσεις που εκδόθηκαν στη συμφωνία της Αστάνα μετά από συναντήσεις υψηλού επιπέδου, δεσμεύθηκαν να καταπολεμήσουν κάθε μορφή τρομοκρατίας και να αντιμετωπίσουν αυτονομιστικές ατζέντες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών της Συρίας.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο Τούρκος  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Önal , ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα, επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας, για να πραγματοποιήσει πολιτικές διαβουλεύσεις, θα μεταφέρει τη θέση της Άγκυρας στις ρωσικές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα.

Στη διαδικασία της Αστάνα, ξεκίνησαν έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα), τον Ιανουάριο του 2017, με την εγγύηση της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην τρέχουσα συριακή κρίση από το 2011.

TurkPress

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr