Συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Τουρκίας- Ρωσίας. Τι λένε οι Ρώσοι…


Σεπτέμβριος 16, 2020. 21:21

 

Άγκυρα.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν σήμερα στο υπουργείο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση καθώς και ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, όπως σημειώνει η Sözcü.


Για το ίδιο θέμα ρωσικό δημοσίευμα, του «Репортёр», σημειώνει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με την Άγκυρα για την πραγματική αποστρατικοποίηση του Idlib σε αντάλλαγμα για φιλική ουδετερότητα, και ακόμη περισσότερο για υποστήριξη στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.


 

Εάν η Τουρκία φοβάται μια κουρδική απειλή στην παραμεθόρια περιοχή της, μπορεί να συμφωνήσει με αντάλλαγμα την απόσυρση των στρατευμάτων της για να επιτρέψει στους ειρηνευτές εκεί μέσω του ΟΗΕ. 


Αυτό θα ήταν ένα σοβαρό βήμα προς την εξάλειψη των εντάσεων στην περιοχή και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.


Οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας

Σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα:

«Αναμφίβολα, το πιο οδυνηρό σημείο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι η Συρία, όπου η Ρωσία και η Τουρκία «βρίσκονται υπό πίεση». Η Δαμασκός είναι επίσημος σύμμαχος της Μόσχας και τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας κατόπιν επίσημης πρόσκλησης των αρχών της.

Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί σαφώς τη συριακή γη «προσωρινά κατεχόμενη» και δεν κρύβει τις βλέψεις της για  την επιστροφή στα ιστορικά σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο γεωπολιτικό πρόβλημα. Με άλλα λόγια, οι τουρκικές αρχές τηρούν- δήθεν-  την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας,  ενώ στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες που έχουν εδραιωθεί στο βόρειο Ιντλίμπ, και «άρπαξαν» μέρος της επαρχίας του Χαλεπίου.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr