Ουάσινγκτον: Πίεση στη Σερβία για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου


Σεπτέμβριος 3, 2020. 22:36

 Ενόψει των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο, η Σερβία πιέζεται προκειμένου ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς να υπογράψει ένα έγγραφο που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πακέτο.


Ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αρνήθηκε στο Twitter ότι ασκείται πίεση στον Σέρβο πρόεδρο.

Προηγουμένως ειπώθηκε ότι ένα έγγραφο για την αμοιβαία αναγνώριση της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου τέθηκε στο τραπέζι. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Σίνισα Μάλι είπε ότι οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες και επίπονες, διότι, όπως τόνισε, όλοι ασκούσαν πίεση στη Σερβία.

«Αυτό είναι το χειρότερο έγγραφο που έχουμε λάβει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Πρίστινα μέχρι στιγμής. Υπήρχαν 16 αντικείμενα στο τραπέζι, το δέκατο των οποίων σήμαινε αμοιβαία αναγνώριση. Υπάρχουν επίσης οικονομικά θέματα και θέματα που σχετίζονται με την υποδομή, τον αυτοκινητόδρομο, τον σιδηρόδρομο, τη βοήθεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την ενίσχυση της οικονομίας σε ολόκληρη την περιοχή. «Τεράστια πίεση», είπε ο Μάλι.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών στην Ουάσινγκτον, ο Βούσιτς είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ήταν πολύ δύσκολες για τη Σερβία, αλλά αυτή η παράδοση δεν ήταν επιλογή του.

 

Ίβιτσα Ντάτσιτς ο Πρόεδρος απέρριψε το αίτημα της αναγνώρισης

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες από τη σερβική ομάδα στην Ουάσινγκτον ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε απορρίψει άμεσα το Σημείο 10, το οποίο αναφέρεται στην αμοιβαία αναγνώριση της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

«Ο Βούτιτς κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η λεγόμενη  «αμοιβαία αναγνώριση είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Makfax.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr