Ο Ερντογάν ‘κρατιέται’ από τις εντάσεις σε Μεσόγειο και Καύκασο


Σεπτέμβριος 28, 2020. 21:29

 

Η επιδείνωση των εχθροπραξιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο μέτωπο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προσφέρει ένα εργαλείο στην Τουρκία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκτρέψει την εθνική κοινή γνώμη από μια κρίσιμη εσωτερική κατάσταση (ειδικά στη σφαίρα της Οικονομίας) σε μια εκτεταμένη εξωτερική πολιτική που αγκαλιάζει τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova.

 Στο εσωτερικό της χώρας, η αισιοδοξία του Ερντογάν – ο οποίος  είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία έχει ανακάμψει από ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό - πρέπει να αντιμετωπίσει τις όχι τόσο συμβιβαστικές απόψεις διεθνών παρατηρητών, καθώς η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους της Τουρκίας σε «B2».

 

 Διατηρεί στο εσωτερικό μέτωπο, τις εξωτερικές εντάσεις

 

Μια μη ικανοποιητική οικονομική κατάσταση έχει ωθήσει μέχρι τώρα τον Ερντογάν να αυξήσει το ενδιαφέρον του στο ξένο μέτωπο, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και  των ενεργειακών φιλοδοξιών του.

Εάν η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ στοχεύει κυρίως στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορά της,  από την απειλή της κουρδικής παρουσίας με τη μορφή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και της Λαϊκής Μονάδας Προστασίας (YPG) ), τα συμφέροντα μιας καθαρά ενεργειακής αναζήτησης καθοδηγούν τη δράση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στο πιο πρόσφατο μέτωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Η σταθερή τουρκική καταδίκη των αρμενικών στρατιωτικών ενεργειών εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι μέρος της συμμαχίας με το Μπακού που βασίζεται σε πολιτιστικές και γλωσσικές ομοιότητες, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν οι σκέψεις που συνδέονται περισσότερο με μια ρεαλιστική πολιτική. 

Τα τελευταία στοιχεία στις τουρκικές εισαγωγές φυσικού αερίου για το μήνα Ιούλιο συμβάλλουν στην αποσαφήνιση αυτής της εικόνας. Η Τουρκία αναζητά πηγές ενέργειας που θα της προσφέρουν αυτάρκεια.

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την διαδικασία διαφοροποίησης των προμηθευτών ενέργειας, όσο και της έντονης δραστηριότητας για αναζήτηση ενεργειακών αποθεμάτων στη Μεσόγειο, στη Νεκρά Θάλασσα, αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν.

 

Τα εμπόδια στην οθωμανική κάρτα του Ερντογάν

 

Η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν συνεχίζεται αδιαμφισβήτητα μέσω ενός  δυναμικού παρεμβατισμού, υπό τη σημαία ενός συνθήματος, που συνδυάζει τον εθνικισμό και τον νεο-οθωμανισμό εξυπηρετώντας ταυτόχρονα δύο στόχους:

αφενός, αποσπά την κοινή γνώμη από την εσωτερική κρίση (οικονομική αλλά και υγειονομική περίθαλψη, με πάνω από 300.000 μολύνσεις από τον κορωνοϊό),  και από την άλλη, επιδιώκει να ενισχύσει το σχέδιο επέκτασης της οικονομίας-ενέργειας της χώρας.

 Υπάρχουν, ωστόσο δύο σοβαρά εμπόδια, η βιωσιμότητα της τουρκικής οικονομίας και η ατολμία σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Μόσχα, με την οποία η Άγκυρα αντιμετωπίζει αντίθετα συμφέροντα τόσο στη Λιβύη, όσο στη Συρία και τώρα στη σύγκρουση Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν.

Στοιχεία από Agenzia Nova

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr