Kommersant: Ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλεί την Τουρκία με το Διεθνές Δικαστήριο


Σεπτέμβριος 25, 2020. 20:17

Η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο, εάν η σύγκρουση με την Τουρκία δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant στην ηλεκτρονική της έκδοση.


  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

«Ας συναντηθούμε,  ας μιλήσουμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.  Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν στο τέλος δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις συζητήσεις της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών» (όπως αναφέρει RIA Novosti).

Υπενθύμισε, αυτό που είπε πέρυσι για την ετοιμότητα της Ελλάδας να γίνει «γέφυρα, που θα βοηθήσει την Τουρκία να φτάσει στην Ευρώπη», αλλά η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, πρόκληση, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα.

«Ενώ η Ελλάδα έχει επιλέξει συνειδητά την πορεία του διαλόγου. Η Τουρκία επέλεξε το μονοπάτι του ασυμβίβαστου», είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στις 10 Αυγούστου, το τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, ξεκίνησε σεισμικές έρευνες κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο. Αυτό οδήγησε σε νέα επιδείνωση των τουρκο-ελληνικών σχέσεων. 

Τον Σεπτέμβριο, το Ορούτς Ρέις εγκατέλειψε τα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου από μια αμφισβητούμενη περιοχή με την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τη γεωλογική εξερεύνηση, γράφει το δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr