Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Σερβική Politika’: Από την ΠΓΔΜ στη Βόρεια Μακεδονία - ένα ταξίδι 29 ετών


Σεπτέμβριος 15, 2020. 07:56

Η σερβική ‘Politika’ δημοσίευσε ένα άρθρο για την πορεία της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την απόσπασή της από την Γιουγκοσλαβία μέχρι την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της από την Ελλάδα ως Βόρεια Μακεδονία. 


Το κείμενο, παρουσιάζεται ως έχει, χωρίς παρεμβάσεις, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αμφισβητήσεις στις εξηγήσεις που δίνει σε κάποια γεγονότα. Ιδίως, όσον αφορά στην απόπειρα δολοφονίας του Κίρο Γκλιγκόροφ και του θανάτου του πρώην προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ξενίζουν, επίσης, οι όροι ‘μακεδονικό κράτος’, ‘Μακεδόνες’ κλπ. ενώ είναι οι όροι που χρησιμοποιούν οι Σλάβοι και οι Βούλγαροι.

 

Σκόπια.


Στην ιστορία του μακεδονικού κράτους, στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 θα θυμόμαστε την ιστορική ενότητα όλων των πολιτών του, ιδίως των Μακεδόνων και των Αλβανών. Το 95% του πληθυσμού απάντησε καταφατικά στην ερώτηση για το δημοψήφισμα: «Είστε υπέρ μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας, με το δικαίωμα να συνάψει μελλοντική συμμαχία με τα κυρίαρχα κράτη της Γιουγκοσλαβίας;»

Ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ, ως έμπειρος πολιτικός, μετά από ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα, κήρυξε τη χώρα του ανεξάρτητη, ελεύθερη και κυρίαρχη από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (СФРЈ)  για πρώτη φορά, η οποία είχε ήδη καταστραφεί από ένοπλες συγκρούσεις. Σε  περίοδο ειρήνης και χωρίς να πέσει μια σφαίρα. Ο  Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (ЈНА) αποσύρθηκε ειρηνικά όπως συμφωνήθηκε από τον στρατηγό Μπλαγκόιε Άντζιτς και τον Γκλιγκόροφ.

 Ο πρώτος Πρόεδρος της Συνέλευσης και ο υπογράφων του πρώτου Συντάγματος του κράτους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Στόγιαν Άντοφ (94), δήλωσε στη μακεδονική εφημερίδα Βέτσερ (Вечер):

«Η 8η Σεπτεμβρίου θα παραμείνει μια μεγάλη ημερομηνία στην ιστορία μας και θα πρέπει να την εξετάσουμε με μια τέτοια έννοια . Από τότε, είμαστε ανεξάρτητοι και, παρά όλα τα άλλα, παραμένουμε ανεξάρτητο κράτος. Έχουμε περιπλανηθεί πολύ, με προσδοκίες που οι πολίτες ελπίζουν από το 1991 και οι οποίες δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως. Ο προσανατολισμός μας προς την ευρωπαϊκή πορεία πρέπει να παραμείνει επίμονος για να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο Γκλιγκόροφ στη διακυβέρνησή του υποστήριξε τη θέση ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο κύριος στρατηγικός δρόμος του κράτους. Καθώς μίλησε και έγραψε στα απομνημονεύματά του, όπως μαρτυρεί ο συγγραφέας αυτών των γραμμών από πολλές συζητήσεις με τον Γκλιγκόροφ, φοβόταν την πραγματική εδαφική διαίρεση της Μακεδονίας.

 Όπως είπε εκείνη την εποχή, η Ρωσία είναι αδύναμη και το μόνο μέρος ήταν η Δύση, δηλαδή το ΝΑΤΟ,  από όπου θα μπορούσε να ζητήσει προστασία.


Η αλλαγή του ονόματος


Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την ανεξαρτησία, η Μακεδονία αναγκάστηκε να αλλάξει το Σύνταγμα και το όνομα του κράτους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός τετάρτου ενός αιώνα διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια διαφωνία για το όνομα της χώρας. 

Αυτό που κυκλοφορεί σε πολιτικούς, διπλωματικούς και ακόμη και δημοσιογραφικούς κύκλους είναι η θέση ότι η δολοφονία του Γκλιγκόροφ επιχειρήθηκε ακριβώς λόγω της άρνησής του να αλλάξει το όνομα του κράτους, για το οποίο οι Έλληνες του πρόσφεραν έως και ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι Βρετανοί του έστρωσαν παγίδα να αποδεχθεί το όνομα της χώρας για ένταξη στον ΟΗΕ – ως ΠΓΔΜ, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 

Οι Βρετανοί του είπαν ότι αυτό το όνομα θα χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγους μήνες. 

Παρατάθηκε για 25 χρόνια. 


Η απόπειρα δολοφονίας και ο θάνατος του  δεύτερου προέδρου


Ο μυστηριώδης θάνατος του δεύτερου προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, μέλους του VMRO-DPMNE, συνδέεται επίσης με την απόφαση να διαφωνήσει με την αλλαγή ονόματος. Επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα με την ομάδα του, με την οποία πετούσε από τα Σκόπια στο Μόσταρ.

Μετά από τόσο υψηλές τιμές που κατέβαλε το μακεδονικό κράτος, σήμερα είναι το 30ο μέλος της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας και αναμένει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για την περίοδο, από τότε που αυτό το γειτονικό κράτος της Σερβίας έγινε ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο,  είναι ότι οι πολίτες και όλα τα πολιτικά κόμματα ενώθηκαν για να αποδεχθούν την ίδρυση του κράτους τους, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας , παρά του ότι οι στόχοι τους ήταν κοινοί, δηλαδή, και τα δύο μέρη προσέβλεπαν στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση. 


Καθοριστικός παράγοντας οι Αλβανοί


Ωστόσο, η μεγαλύτερη πολιτική τριβή παρουσιάστηκε μεταξύ των ίδιων των Μακεδόνων, οι οποίοι συσπειρώνονται γύρω από τα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα -  τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Μακεδονίας»- СДСМ  και το  «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» =ВМРО-ДПМНЕ. 

Για να λειτουργήσει το κράτος, οι Αλβανοί ήταν πάντα μεταξύ τους, από το κόμμα DPA έως το κόμμα DUI, οι οποίοι είχαν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης συνασπισμού εδώ και 17 χρόνια.

Είναι ήδη γνωστό, ότι στο χρονικό διάστημα πριν τις επόμενες εκλογές ο πρωθυπουργός της χώρας θα προέρχεται από το κόμμα  DUI.

 Σύμφωνα με τη συμφωνία Πάρζινο, θα ηγηθεί της κυβέρνησης τις τελευταίες 100 ημέρες, αλλά εάν υπάρχουν επιπλοκές, θα είναι σε θέση να παραταθεί η θητεία του. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα έχουν πλήρη εξουσία, όχι μόνο σε σχέση με την προετοιμασία των εκλογών, όπως έχει η τεχνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, πριν από λίγο πολύ καιρό, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Άρτον Γκρούμπι το διευκρίνισε αυτό. Δεν αποκλείεται να γίνει ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.


 Προοπτικές για ένταξη στην ΕΕ


Η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση τόνισε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και του εσωτερικού σχεδιασμού, τονίζοντας ότι οι θύρες για την ΕΕ είναι ανοιχτές στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, καθώς δημιουργεί μια νέα ώθηση του κράτους.

 Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην τελετή για την 29η επέτειο της ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει στο δρόμο που είχε ήδη ανοίξει - ως πολιτικό κράτος, για μια ελεύθερη πατρίδα όλων των πολιτών και των εθνικών κοινοτήτων, μια κοινωνία για όλους με ευρωπαϊκό μέλλον. 

Ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι υποστήριξε τον Ζάεφ στις προσπάθειές του να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συναίνεση.

Ο Πενταρόφσκι και ο Ζάεφ έλαβαν την απάντηση της αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα. 


Κατηγορίες από την αντιπολίτευση


Το κόμμα VMRO-DPMNE αποφάσισε να απαιτήσει νέες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. 

Σε ένα ευχετήριο βίντεο με την ευκαιρία της «Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Κράτους», την 8η Σεπτεμβρίου,  ο πρόεδρος της, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αξιολόγησε ότι «το κράτος διοικείται σήμερα από τη μαφία» και ότι «η χώρα πλημμυρίζει με εγκλήματα και διαφθορά».

Politika

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr