Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Πως χειρίζεται το Αζερμπαϊτζάν, δύο αδυσώπητους εχθρούς όπως το Ισραήλ και το Ιράν;


Οκτώβριος 12, 2020. 16:50

Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έφερε στο προσκήνιο μια εξαιρετική υπόθεση εμπλοκής δύο εχθρικών μεταξύ τους χωρών, όπως είναι το Ιράν και το Ισραήλ, που διατηρούν ισχυρές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.

 

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αποτελείται κυρίως από Σιίτες, είναι μία από τις λίγες χώρες η οποία έχει έντονες σχέσεις με τον νότιο γείτονά του, το Ιράν, αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το επίπεδο καλών σχέσεων που συνδέουν το Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, τον ιστορικό αντίπαλο του Ιράν, καθώς το Ισραήλ παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Μπακού,  που είναι σύμμαχος της Τεχεράνης.

Το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να δημιουργήσει μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ συμφερόντων και απειλών, καθώς η ελίτ των Αζέρων είναι κατ’ όνομα Σιίτες, αλλά στην πράξη είναι κοσμικοί.

Διατηρεί επίσης δεσμούς με την Τεχεράνη για την προστασία των πολιτών της στο Ιράν, ενώ βασίζεται στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών.

Το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι οι δεσμοί του με το Τελ Αβίβ βοηθούν στην ενίσχυση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και διατηρεί αυτήν την ενδιάμεση σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προστατευθεί από τις φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Το Αζερμπαϊτζάν λόγο του ενεργειακού του πλούτου,  είναι επίσης ικανό να συγκεντρώσει ασυναγώνιστους συμμάχους, βοηθώντας το να διατηρήσει τα συμφέροντά του, γράφει η αιγυπτιακή Al Ghad.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr