Η Σαουδική Αραβία πιέζει την οικονομία της Τουρκίας


Οκτώβριος 24, 2020. 19:21

  

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται εδώ και καιρό σε ανταγωνισμό για  την ηγεσία στον ισλαμικό κόσμο, αλλά η γεωπολιτική αντιπαλότητά τους εντάθηκε όταν οι Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι  στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Όπως γράφει η «Russkaya vesna»:

«Η πλούσια σε πετρέλαιο μοναρχία ασκεί άμεσες πιέσεις  με σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία. 

Συνιστάται στους Σαουδάραβες τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία ή να αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία.

Τώρα,  οι Τούρκοι εξαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών και άλλων προϊόντων διαμαρτύρονται για την απουσία Σαουδάραβων πελατών και προειδοποιούν ότι οι προσπάθειες του Ριάντ να μπλοκάρουν τις εισαγωγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Μετά από εκκλήσεις του επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας να «μποϊκοτάρουν όλα τα τουρκικά προϊόντα», πολλές τροφικές αλυσίδες ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να εξάγουν και να πωλούν τουρκικά προϊόντα.

Ενώ ορισμένα καταστήματα, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να πωλούν τουρκικά προϊόντα έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα.

Ωστόσο, φοβούμενοι ότι αυτό θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή ξένων επενδυτών και εν μέσω υποψιών ότι η Τουρκία θα μπορούσε να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απομακρύνεται και δεν προωθεί το μποϊκοτάζ.

Οι  σαουδαραβικές αρχές αρνούνται ότι θέτουν περιορισμούς στα τουρκικά προϊόντα και τονίζουν ότι η εκστρατεία οργανώνεται και διευθύνεται από τους πολίτες της χώρας.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση, οκτώ κορυφαίοι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι υποστηρίζουν ότι πολλές Σαουδικές εταιρείες αναγκάστηκαν να υπογράψουν μια επιστολή με την οποία δεσμεύονται να μην εισαγάγει προϊόντα από την Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι πέρυσι οι τουρκικές επιχειρήσεις έχασαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή λόγω της αρνητικής αντίληψης για την Τουρκία.

Η Σαουδική Αραβία είναι η 15η μεγαλύτερη αγορά τουρκικών προϊόντων, κυρίως υφασμάτων, χημικών, επίπλων και χάλυβα. 

Ταυτόχρονα, οι Σαουδάραβες εθνικιστές προειδοποιούν ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι της μοναρχίας μπορούν επίσης να υποστηρίξουν το μποϊκοτάζ.

Σε γενικές γραμμές, τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν μπορεί να κοστίσουν αρκετά χρήματα και να κοστίσουν ακριβά στον τουρκικό λαό. Αυτό, στην πραγματικότητα, συμβαίνει ήδη», σημειώνει το άρθρο.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr