Σύμπνοια Ερντογάν - Ζελένσκι: Παράνομη η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία


Οκτώβριος 16, 2020. 20:00

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ουκρανίας που κράτησε 1 ώρα και 15 λεπτά, υπό την προεδρία του προέδρου Ερντογάν και του προέδρου της Ουκρανίας, Ζελένσκι, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.


Μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν έχουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» προσθέτοντας ότι οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο των ιστορικών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ  Τουρκίας και Ουκρανίας». Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς συνεχίζεται αυξητικά.

«Σήμερα, συζητήσαμε λεπτομερώς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των διμερών μας σχέσεων με τον αγαπητό μου φίλο, πρώτα με τις διμερείς συναντήσεις και μετά μεταξύ των αντιπροσωπειών. Η συνεργασία μας εμβαθύνει στη βάση του αμοιβαίου οφέλους σε ένα ευρύ φάσμα από την αμυντική βιομηχανία έως την εκπαίδευση, από τον τουρισμό έως τον τομέα της υγείας. Στις συναντήσεις μας, επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας και να αυξήσουμε την οικονομική και εμπορική συνεργασία μας σε νέα επίπεδα», είπε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε:

«Συγκεκριμένα, συμφωνούμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας στον κοινό αγώνα μας με την FETO και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Τουρκία ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή βλέπει την Ουκρανία ως βασική χώρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και την πολιτική της κυριαρχία.

Η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και δεν θα την αναγνωρίσει».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι έχουν ως εξής:

"Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ για την πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν στην ανάπτυξη του διαλόγου μας. Σήμερα οι διαπραγματεύσεις που διεξήγαμε το αποδεικνύουν ξεκάθαρα. Είναι έτοιμοι να βελτιώσουν την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ουκρανίας και Τουρκίας. Συναντηθήκαμε να μιλήσουμε για τα τρέχοντα θέματα. Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε συναντήσεις τον επόμενο χρόνο.

Η υποστήριξη της Τουρκίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι σημαντική για εμάς. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για τους Τάταρους της Κριμαίας και τους Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία. Θα εργαστούμε συνεργατικά στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κριμαία. Κάλεσα την Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πλατφόρμας της Κριμαίας. Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε  σε αυτό».

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr