Στη Χάγη για τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία


Οκτώβριος 20, 2020. 17:40

Η Αλβανία και η Ελλάδα θα προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη για το «ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων».


Αυτό ανακοινώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.

«Η Αλβανία και η Ελλάδα θα προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη για να αποφασίσει βάσει  της εμπειρογνωμοσύνης και βάσει του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράμα.

Ο Ράμα απευθυνόμενος προς την εσωτερική αντιπολίτευση δήλωσε  ότι «λυπάται για τους ‘πατριώτες της θάλασσας (θαλάσσιας συμφωνίας)’, γιατί με αυτόν τον τρόπο πρέπει να βρουν άλλους λόγους για να δηλώσουν τον ‘πατριωτισμό’ τους».

«Λυπάμαι για τους «πατριώτες της θάλασσας»,  που πρέπει, τώρα,  να βρουν άλλους λόγους για να δηλώσουν τον πατριωτισμό τους, επειδή το «θαλάσσιο ζήτημα» δεν είναι πλέον ένα ζήτημα με το οποίο μπορούν να κάνουν τη συκοφαντική ανθελληνική προπαγάνδα τους, που είναι κρίμα, τόσο για το πατριωτικό εκλογικό σώμα, στην Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο και θα πρέπει να ασχοληθούν με άλλα θέματα», είπε ο Ράμα.

Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν εναντίον ορισμένων Αλβανών, όπως των μελών του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU και μελών του κοσοβάρικου  κόμματος της ‘Αυτοδιάθεσης’, που διαδήλωσαν παράνομα κατά της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην αλβανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών «δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρειά μας, ούτε στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας, αλλά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς δικαιοσύνης και συμφωνούμε σε αυτό απόλυτα».

«Με τον τρόπο αυτόν, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην οικονομική περιφερειακή συνεργασία των λαών, για να κάνουμε το καλύτερο για τους Αλβανούς πολίτες ελληνικής ιθαγένειας που ζουν στην Αλβανία και για τους  Έλληνες πολίτες ή ακόμα μη Έλληνες πολίτες αλβανικής υπηκοότητας που ζουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ράμα.

Τα ζητήματα του εθνικού-λαϊκού πατριωτισμού, συνέχισε ο Ράμα, δεν είναι ζητήματα των κυβερνήσεων μας.

Ο Ράμα εξέφρασε επίσης πλήρη εμπιστοσύνη ότι η «εμπόλεμος κατάσταση» θα αρθεί πολύ σύντομα.

«Είχαμε μια θετική συζήτηση για την κατάργηση του πολέμου. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα τελειώσει θετικά. Στη συνέχεια, αφού οι «εθνικο-λαϊκοί οι πατριώτες», "έχασαν στο ζήτημα της  θάλασσας», «έχασαν εκεί που πατούσαν», τώρα (οι πατριώτες) αναδύουν ένα ζήτημα στον αέρα και δημιουργούν ένα θέμα, για το πώς η Ελλάδα αυξάνει την εκπομπή αερίου στην αλβανική ατμόσφαιρα, αφού πια στην ξηρά στη θάλασσα (οι δύο χώρες) δεν θα έχουν πλέον προβλήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράμα με ειρωνική διάθεση προς τους διαμαρτυρόμενους ‘πατριώτες’.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε σε κοινή δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης ότι «η επίλυση αυτής της απόκλισης θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες».

«Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Ράμα  ο οποίος είπε ότι η λύση αυτού του ζητήματος θα βασίζεται στη σχέση με τη συμφωνία του ΟΗΕ την οποία έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες». 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά του για τη συμφωνία των δύο χωρών να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Αυτή η συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας βασίζεται σε θέση και των δύο χωρών, να επιλύσουν οποιαδήποτε σύγκλιση και απόκλιση που μπορεί να έχουμε», δήλωσε ο Δένδιας.

Αλβανικά ΜΜΕ

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr