Οι Αρμένιοι αποκαλύπτουν τη χρήση των τουρκικών F-16


Οκτώβριος 22, 2020. 17:03

 

Το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας, παρουσίασε, πρόσφατα, αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροπορικές επιχειρήσεις και επιδρομές στο Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά στόχων στην αρμενική επικράτεια.

Ο αναπληρωτής αρχηγός επιτελείου των στρατευμάτων αεροπορικής άμυνας της Αρμενίας, στρατηγός  Γκάρικ Μοβσεσιάν, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι τα τουρκικά F-16 είχαν μεταφερθεί τον Ιούλιο στο Αζερμπαϊτζάν για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

«Τόσο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών όσο και κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων, τα F-16 πραγματοποίησαν ενεργές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, πετώντας πάνω από τα σύνορα με την Αρμενία και το Artsakh (Αρμενικό όνομα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ), κυρίως στον εναέριο χώρο Γκάνια-Βαρδένης, Γκάνια-Καρβαγιάρ, Γκάνια -Μαρτακέρτ, Στεπανακέρτ και Χαντρούτ.


φωτό του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το BBC


Μετά το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων, αυτά τα αεροσκάφη δεν επέστρεψαν στην Τουρκία, αλλά παρέμειναν σταθμευμένα στην αεροπορική βάση του Αζερμπαϊτζάν της Γκάνα»( που έγινε στόχος των πρόσφατων βομβαρδισμών των Αρμενίων), δήλωσε ο Μοβσεσιάν στο πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, η διοίκηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας άλλαξε αεροσκάφη, πληρώματα και τεχνικό προσωπικό των F-16 στη βάση της Ganja με πτήσεις που, σύμφωνα με τον Μοβσεσιάν, πέταξαν πάνω από τον γεωργιανό εναέριο χώρο. Η παρουσία των F-16 και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους ελαφρών μεταφορών CN-235 της Πολεμικής Αεροπορίας της Άγκυρας σε αυτή τη βάση επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, επίσης, από δορυφορικές εικόνες (στην παρακάτω φωτογραφία).


«Από την πρώτη ημέρα των επιθετικών επιχειρήσεων που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου, τα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν ενεργά σε βομβιστικές αποστολές και επιθέσεις στη Δημοκρατία της Αρμενίας και στη Δημοκρατία του Artsakh», πρόσθεσε ο στρατηγός.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου, δύο αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας έως και 6 χιλιόμετρα βάθος για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στους οικισμούς Μέτς Μασρίκ και Σοτκ στην αεροπορική διαδρομή Γκάνια-Σότκ-Βαρδένης. Είπε, αναφέροντας τα κομμάτια του ραντάρ. Ο Μοβσεσιάν υπενθύμισε επίσης την πτώση του αρμενικού SU-25.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, περίπου στις 12:16, δύο τουρκικά F-16 που πετούσαν κοντά στη δεξαμενή Μινγκατχεβίρ (Αζερμπαϊτζάν), ανίχνευσαν και άνοιξαν πυρά σε ένα SU-25 της Αρμενικής Πολεμικής Αεροπορίας (που απεικονίζεται παρακάτω) στον αρμενικό εναέριο χώρο, 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν. 

φωτό από: υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας

Μετά από αυτήν την επίθεση, οι Αρμενικές αρχές κατήγγειλαν ότι η Τουρκία συμμετέχει άμεσα στον πόλεμο με τη συμμετοχή της αεροπορικής της δύναμης στις επιθέσεις.

«Προκειμένου να αποκρύψουν τις περαιτέρω ενέργειές τους, το Αζερμπαϊτζάν επανατοποθέτησε τα F-16 από την Αεροπορική Βάση της Γκάνια στην Αεροπορική Βάση της Γκαμπάλα στις 3 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μοβσεσιάν, προσθέτοντας ότι αργότερα άρχισαν να επιχειρούν τουρκικά μαχητικά από κοινού με αυτά του Αζερμπαϊτζάν, ενώ την πρώτη εβδομάδα του πολέμου τα ζευγάρια των τουρκικών F-16 έδρασαν ανεξάρτητα.

Για τον Μοβσεσιάν, σε 18 ημέρες πολέμου, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό των επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, της στενής αεροπορικής υποστήριξης στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος και πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις στα εδάφη της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr