Γεωργία: O πόλεμος δεν πρέπει να επηρεάσει τον αγωγό πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Σεϊχάν

 


Οκτώβριος 8, 2020. 21:33

«Είναι σημαντικό να μην υπάρχει στρατιωτική επιρροή στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Σεϊχάν, καθώς πρόκειται για στρατηγική εγκατάσταση όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και πέρα ​​από τα σύνορά της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Νταβίντ Ζαλκαλιάνι.



«Όπως είναι γνωστό, έργα στρατηγικής σημασίας διέρχονται από τον Νότιο Καύκασο, μια περιοχή ενδιαφέροντος υψίστης σημασίας για εμάς και η συνεχής παρακολούθηση γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.  Μιλάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή, απευθείας με εκείνες τις χώρες από τις οποίες περνά ο αγωγός στρατηγικής σημασίας, καθώς και με τους στρατηγικούς μας εταίρους, αφού αυτά τα στρατηγικά αντικείμενα είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της περιοχής», δήλωσε ο Ζαλκαλιάνι.

Πρόσθεσε:

«Ο αγωγός πετρελαίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική εγκατάσταση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,  όπως ανέφερε και η έκδοση του Sputnik που απευθύνεται στη Γεωργία.

Το συνολικό μήκος του αγωγού πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδας-Σεϊχάν είναι 1.768 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 443 χιλιόμετρα διέρχονται από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, 249 χιλιόμετρα – στη Γεωργία, 1.076 χιλιόμετρα -  στην Τουρκία.

 Η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2003 και η παροχή πετρελαίου άρχισε στις 18 Μαΐου 2005. Η ικανότητα άντλησης είναι 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γράφει το δημοσίευμα του Αζερμπαϊτζάν.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr