«Γιατί είναι κίνδυνος η χρήση του S-400 στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ»


Οκτώβριος 18, 2020. 23:15

Πριν από δύο ημέρες, η Τουρκία ενεργοποίησε για πρώτη φορά ρωσικά όπλα σε μια περιοχή που βρίσκεται στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, για το οποίο η πιο εξέχουσα δύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, απείλησαν την Άγκυρα με αυστηρές κυρώσεις.

Το πρακτορείο "Reuters", δήλωσε την Παρασκευή, ότι είχε λάβει ένα βίντεο που δείχνει τη δοκιμή του συστήματος πυραύλων στις ακτές της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο.

Το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε στην παραθαλάσσια πόλη Σινώπη, έδειχνε μια λεπτή στήλη καπνού να ανεβαίνει προς τον ουρανό.

Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία ανακοίνωσε εναέριες και θαλάσσιες προειδοποιήσεις που δήλωναν ότι θα επέβαλλε περιορισμούς στη διέλευση τόσο των αεροσκαφών, όσο και των πλοίων στην παράκτια περιοχή των δοκιμών της εκτόξευσης.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η χώρα του παρακολούθησε τη δραστηριότητα του πυραυλικού συστήματος «S-400» από την Τουρκία.

 

 Ισχυρές αντιδράσεις

 

Οι ισχυρότερες αντιδράσεις προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εκφράστηκαν από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτάγκους, η οποία καταδίκασε τη δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Ο Ορτάγκους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει υψηλά επίπεδα της κυβέρνησης της Άγκυρας για «σοβαρές συνέπειες» για τις σχέσεις ασφαλείας με την Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι το θέμα δεν συνάδει με την ευθύνη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (το Πεντάγωνο ), είπε ότι η Τουρκία εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα «F-35» λόγω του πυραυλικού συστήματος, το οποίο θεωρούσε εμπόδιο στην επίτευξη οποιασδήποτε προόδου σε άλλους τομείς.

Οι Αμερικανοί βουλευτές αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρίτς, δήλωσε ότι η δοκιμή πυραύλων ήταν απαράδεκτη από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η κίνηση βλάπτει σοβαρά τη Συμμαχία και είπε: «Η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία  πριν από μερικές ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και ότι μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από την Αμερική, το πιο εξέχον μέλος της συμμαχίας.

 

Γιατί λοιπόν όλο αυτό το άγχος για τη λειτουργία του συστήματος S-400 στην Τουρκία;

 

 

Στην πράξη, η Τουρκία άρχισε να λειτουργεί αυτό το σύστημα πυραύλων πριν από την εμπειρία του Ευξείνου Πόντου, καθώς οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα ανέφεραν ότι η Άγκυρα είχε ενεργοποιήσει το σύστημα για να εντοπίσει ελληνικά μαχητικά πριν από εβδομάδες, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για το ΝΑΤΟ, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της συμμαχίας.

Αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι το πιο εξελιγμένο μαχητικό στον κόσμο (F-35) θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν πετάξει στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Hacking και Spyware

 

Οι διοικητές του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πληροφορίες μέσω hacking ή spyware που κρύβονται στα συστήματα S-400.

Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να λειτουργήσει το ρωσικό σύστημα ενέχει άλλους κινδύνους.

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία το 2017. Οι παραδόσεις των πρώτων τεσσάρων πυραυλικών μπαταριών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν αποβάλλοντας την Άγκυρα από το έργο κατασκευής του stealth fighter (F-35) και προκάλεσαν απώλειες στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον ιστότοπο "Defense News", ο οποίος ειδικεύεται σε στρατιωτικές υποθέσεις.

Η παρουσία ενός νέου αμυντικού συστήματος σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, θα απαιτήσει εκπαιδευτές και υποστήριξη πεδίου, γεγονός που εγείρει κάθε είδους ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι Ρώσοι θα βρίσκονται στην καρδιά της ζωτικής περιοχής της συμμαχίας και κοντά στους μαχητές του F-35.

Η Τουρκία αναφέρει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι και οι βάσεις στις οποίες θα λειτουργεί το αμερικανικό F-35 θα είναι γεωγραφικά χωριστοί, αλλά αυτή η δήλωση δεν διαλύει την ανησυχία του ΝΑΤΟ, το οποίο πιστεύει ότι η Μόσχα μπορεί να καταλάβει τα προηγμένα δεδομένα μαχητών και μπορεί να ωφελήσει τους Ρώσους να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την πτώση του.

Σε μεγαλύτερο επίπεδο, η λειτουργία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία είναι μια νέα μετατόπιση για την Άγκυρα προς τη Μόσχα, η οποία θεωρείται από πολλούς ως μια από τις σημαντικότερες γεωστρατηγικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τις δραστηριότητες της Ρωσίας που απειλούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, και λόγω της θέσης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

 

Στρατιωτικό τεχνικό πρόβλημα

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να είναι σε θέση να αρνηθούν στην Άγκυρα το πιο εξελιγμένο σύστημα “MOD 5”.

Αυτό το σύστημα έπρεπε να διανεμηθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ κατά το τρέχον έτος 2020.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβληματίζονται στο ζήτημα. Η Ρωσία, σε περίπτωση που η Τουρκία λάβει το νέο σύστημα, μπορεί να είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει τους κωδικούς του ΝΑΤΟ για να εντοπίζει αεροσκάφη, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν το θέμα να συμβεί.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr