Η Τουρκία επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν έναντι της Ρωσίας


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Νοέμβριος 1, 2020. 13:35

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν σήμερα, Κυριακή, εν μέσω διαφωνίας με την Αρμενία σχετικά με την περιοχή  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας του, μια μέρα μετά μετά το αίτημα της Αρμενίας για βοήθεια από τη Ρωσία, αναφέρει το αιγυπτιακό κανάλι Al Ghad.

«Είμαστε και πάλι στο Μπακού με τους αδελφούς μας, για να ανανεώσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στο αγαπημένο Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», έγραψε ο Τσαβούσογλου σε ένα tweet

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει «επείγουσες» διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα παροχής ρωσικής βοήθειας για την ασφάλεια στην Αρμενία, επικαλούμενος τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας που δεσμεύει τις δύο χώρες.

Σε επιστολή προς τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι οι μάχες πλησιάζουν τα σύνορα της Αρμενίας και κατηγόρησε και πάλι την Τουρκία ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία απάντησε, εκφράζοντας την προθυμία της να παράσχει την «αναγκαία βοήθεια» σε περίπτωση που οι μάχες επηρεάζουν τα εδάφη της Αρμενίας, καθώς η αμυντική συνθήκη δεν περιλαμβάνει την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξήγησε ότι θα συζητηθούν οι δράσεις βοήθειας.

Το αίτημα της Αρμενίας πυροδότησε φόβους για κλιμάκωση και συμμετοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας σε αυτήν τη μακροχρόνια διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι συγκρούσεις, οι οποίες είναι οι χειρότερες μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr