Ρωσική εφημερίδα: Ο Σίσι πολιορκεί τον Ερντογάν


صحيفة روسية: السيسي يُطيح بأردوغان - Ρωσική Εφημερίδα: Ο Σίσι ακυρώνει τον Ερντογάν

Νοέμβριος 16, 2020. 17:57


 Ρωσική εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι κινήθηκε για να εμποδίσει τις φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν.

 Η εφημερίδα "Vzgliad" ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Σίσι "ακυρώνει τον Ερντογάν" και ανέφερε την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας του Καΐρου με την Αθήνα καθώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκοψε το δρόμο προς την «Μουσουλμανική Αδελφότητα του Ερντογάν» στην Αίγυπτο.

Ο Ρώσος ερευνητής και πολιτικός αναλυτής, Arthur Priymak , έγραψε στη ρωσική εφημερίδα «vzglyad», ότι την περασμένη Τετάρτη, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι επισκέφθηκε την Ελλάδα, όπου οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν το θέμα της αντιπαράθεσης με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

 Στο παρελθόν, το Κάιρο και η Αθήνα έλαβαν την απόφαση να αποτρέψουν τα τουρκικά σχέδια με την αναδιατύπωση από κοινού των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή. 

Τώρα, με φόντο την πλήρη αφοσίωση του Ερντογάν στη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα ισχυρό αντι-τουρκικό μέτωπο έχει σχηματιστεί πίσω του.

Όπως είναι γνωστό, ο ηγέτης της Αιγύπτου έχει από καιρό μετατραπεί στον αριθμό ένα αντίπαλο του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Επιπρόσθετα, προσπαθεί να αντισταθεί στην επέκταση της Τουρκίας προς όλες τις κατευθύνσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η σύγκρουση στη γειτονική Λιβύη ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τον Σίσι και τον Ερντογάν να διεξάγουν πόλεμο αντιπροσώπων εδώ και πολλά χρόνια.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρει τον εμπειρογνώμονα του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Αντρέι Κορτόνοφ, ο οποίος επισημαίνει:

 «Η Ελλάδα έχει δείξει πάντα μεγάλο, ιστορικό, ενδιαφέρον στην Αίγυπτο. Ανάμεσά τους, υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αμοιβαίου εμπορίου. Αλλά ο κύριος παράγοντας που ενώνει την Ελλάδα και την Αίγυπτο είναι η αντιπαράθεση με την Τουρκία, όπου σχηματίζεται μια φυσική συμμαχία. Όπως είναι γνωστό, η σύγκρουση της Αθήνας με την Άγκυρα κλιμακώθηκε, οδηγώντας στην απειλή στρατιωτικής αντιπαράθεσης. 

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία εντείνει τις δραστηριότητές της προς όλες τις κατευθύνσεις και διεκδικεί σημαντικές περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την ικανότητα του Ερντογάν να υπονομεύσει την κατάσταση μέσα στην ίδια την Αίγυπτο μέσω της πέμπτης φάλαγγάς του, δεν κατάφερε τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως λένε οι ειδικοί.

 Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχασε γρήγορα τη δημοτικότητά της. 

Όταν ο στρατός απέτρεψε τον πρόεδρο της Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, δεν προκλήθηκε μαζική διαμαρτυρία.

 Από τότε, η Τουρκία δεν έχει προσβάσεις ικανής κλίμακας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, λέει ο Κορτόνοφ.

 Η μόνη ιδέα που ο Ερντογάν θα μπορούσε να προτείνει στον αιγυπτιακό λαό είναι ο νεο-οθωμανισμός. 

«Αλλά οι Άραβες δεν θέλουν να παραδώσουν το τιμόνι της πολιτικής τους στον Ερντογάν».

Η εφημερίδα προσθέτει:

Η προσωπικότητα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σήμερα, συνάδει σε όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές συνιστώσες στην Αίγυπτο: σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο Σίσι τονίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του καθεστώτος του, σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Al Ghad

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr