Άγχος και φόβοι στην Τουρκία για τις επιλογές Μπάιντεν στο Κουρδικό


Ο Μπάιντεν σε παλαιότερη συνάντηση με τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί

Νοέμβριος 14, 2020. 19:55

Το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάζεται να πραγματοποιήσει στρατηγικούς πολιτικούς μετασχηματισμούς, προς το παρόν, για να ανταποκριθεί στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν, ως νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη νίκη του έναντι του Ρεπουμπλικανικού Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λέγεται ότι είχε κλείσει τα μάτια στις παραβάσεις της Άγκυρας.

Με τον Τραμπ να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο , ο Ερντογάν θα έχει χάσει έναν από τους πιο εξέχοντες συμμάχους του και, συνεπώς, θα αντιμετωπίσει έναν Αμερικανό πρόεδρο και μια Διοίκηση που δεν έχει καμία αγάπη για τον Ερντογάν και το κόμμα του και τη στρατηγική του συμπεριφορά, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Μπάιντεν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. 

Το κουρδικό ζήτημα είναι ένα από τα θέματα που αυξάνουν περισσότερο τον φόβο του Ερντογάν για τον Μπάιντεν και τις αναμενόμενες πολιτικές της διοίκησής του σχετικά με την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Μπάιντεν ήταν παραδοσιακά γνωστός για τη συμπάθειά του και την υποστήριξή του στις κουρδικές πολιτικές δυνάμεις στο Ιράκ, από τότε που ήταν μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και αργότερα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αντιπροέδρου των ΗΠΑ (2009-2017).

Και όταν ο Μπάιντεν αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, πιθανότατα θα ασχοληθεί με τα κουρδικά κόμματα εκτός του Ιράκ, τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία, τα οποία επηρεάζουν την κατεύθυνση και τις στρατηγικές του Προέδρου Ερντογάν.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Μπάιντεν θα ασχοληθεί με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο είναι το δεύτερο τουρκικό κόμμα της αντιπολίτευσης σε αριθμό μελών του κοινοβουλίου.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της εκδίωξης του Ερντογάν υποστηρίζοντας τις τουρκικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μπορεί να κατευθύνεται προς τη δημιουργία πολιτικής συναίνεσης μεταξύ του «κουρδικού» HDP και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, «Ατατούρκ», το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Και ο Ερντογάν φαίνεται βέβαιος ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο μερών δεν θα πραγματοποιηθεί, εκτός από την πίεση και την προστασία μιας χώρας όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και τις εγγυήσεις που μπορεί να προσφέρει για το μέλλον της Τουρκίας, και αυτό τον προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

 

Τα δύο επίπεδα πίεσης προς τον Ερντογάν

 

 Η πολιτική συνεργασία και αναγνώριση θα αυξηθεί στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, στην οποία οι Σύριοι Κούρδοι έχουν σημαντική επιρροή, πράγμα που μπορεί τελικά να σημαίνει ότι οι Σύριοι Κούρδοι έχουν χώρο για αυτονομία στις παραμεθόριες περιοχές τους με την Τουρκία.

Όσον αφορά στρατιωτικά, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αυξήσει την υποστήριξή της στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, επειδή τις θεωρεί κύριους εταίρους της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Αυτό θα αποτρέψει οποιαδήποτε νέα τουρκική βιασύνη να προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερα εδάφη στη βορειοανατολική Συρία. 

Όπως και πριν στις περιοχές Αφρίν και Ρας αλ Άιν, με πράσινο φως από την κυβέρνηση Τραμπ.

 

Κουρδική Αισιοδοξία

 

Ο αρχηγός των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στρατηγός Μαζλούμ Αμπντί  , είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα διοίκηση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καινούργιο για εμάς, όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα ενάντια στο ISIS με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, η ίδια ομάδα ήταν εκεί και «γνωρίζουν τις πολυπλοκότητες της περιοχής».

Πρόσθεσε, «Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν μια πιο ρεαλιστική πολιτική στη Ροτζάβα (Συριακό Κουρδιστάν). Όσο για τις προσδοκίες μας, πρέπει να τερματίσουμε επιτυχώς τη μάχη κατά της τρομοκρατίας που πολεμούμε μαζί. Θεωρούμε ακόμη ότι το ISIS αποτελεί απειλή. Έχει στρατόπεδα σε περιοχές που ελέγχονται από την οργάνωση αυτή. Δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, είναι σε θέση να βρουν χρήματα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στρατολογήσουν ή να εκπαιδεύσουν μαχητές, είναι σε θέση να τα αναπτύξουν παντού, έχουν ένα δίκτυο συμπαθούντων».

Στη συνέχεια ο στρατηγός Μαζλούμ πρόσθεσε, «Οι άλλες προσδοκίες μας από την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι να διατηρήσουμε τις δυνάμεις συνασπισμού εδώ μέχρι να βρεθεί μια πολιτική λύση για τη «Ροτζάβα» και για τη Συρία στο σύνολό της. Οι στρατιωτικές μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ καλές, αλλά θεωρούμε ότι οι πολιτικές μας σχέσεις είναι ανεπαρκείς. Όλες οι προσπάθειές μας δεν έφτασαν στο απαιτούμενο επίπεδο».

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός συγγραφέας, πολιτικός αναλυτής και πρώην διπλωμάτης,  Πήτερ Γκαλμπράιτ, δήλωσε προς το  κουρδικό «Rudaw»:

 «Οι Κούρδοι θα επωφεληθούν περισσότερο από την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Η συμπεριφορά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου ήταν πολύ επιβλαβής για τους Κούρδους. Έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν για να επιτεθεί στη βόρεια Συρία.

 Και ο Αμερικανός διπλωμάτης και αναλυτής συνεχίζει: «Η συμβουλή μου είναι η ίδια, δηλαδή να διατηρήσουμε καλές σχέσεις. Οι Κούρδοι θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση με τον Μπάιντεν ως πρόεδρο».

Ο ιστότοπος «Arab Weekly» δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στις στρατηγικές επιλογές της Τουρκίας, συνδέοντας το με τους αναμενόμενους κουρδικούς προσανατολισμούς της νέας διοίκησης:

 «Η χώρα που θα είναι πιο δυσαρεστημένη με τη νίκη του Μπάιντεν είναι αναμφίβολα η Τουρκία, της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί σχετικά καλή σχέση με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η σχέση του με τον πρώην αντιπρόεδρο ήταν πάντα τεταμένη.

Ο Μπάιντεν συχνά εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση επισημαίνοντας την καταστολή της ελευθερίας έκφρασης και λόγου, υποστηρίζοντας τα κουρδικά εθνικιστικά κινήματα που ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικές» ομάδες και εργάστηκε ακούραστα για να τα συντρίψει».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr