Η Τουρκία παρουσιάζει το πρώτο μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο της χώρας


Νοέμβριος 11, 2020. 20:48

Οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες Meteksan Defense Inc. και Ares Shipyard συνεργάστηκαν για την κατασκευή του πρώτου οπλισμένου μη επανδρωμένου επιφανειακού σκάφους της Άγκυρας (AUSV), εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ares Shipyard με έδρα την Αττάλεια και η Meteksan Defense Inc. με έδρα την Άγκυρα ανακοίνωσαν σε δελτίο τύπου στις 28 Οκτωβρίου ότι η Τουρκία θα έχει το πρώτο πρωτότυπο AUSV τον Δεκέμβριο.

Το πρωτότυπο του προγράμματος AUSV, που ονομάζεται ULAQ, έχει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων και θα μπορεί να ταξιδεύει έως και 65 χιλιόμετρα την ώρα.

Το πλοίο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με τεχνολογία νυχτερινής όρασης και «κρυπτογραφημένη υποδομή επικοινωνίας που επιτρέπει την πλατφόρμα να χρησιμοποιείται από κινητά οχήματα και κεντρικά γραφεία ή από θαλάσσιες πλατφόρμες όπως αεροπλανοφόρο ή φρεγάτες».

«Το φάσμα των αποστολών θα περιλαμβάνει πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), επιφανειακό πόλεμο, ασύμμετρο πόλεμο, αποστολές συνοδείας και στρατηγική προστασία υποδομών», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Ένα πρωτότυπο βίντεο AUSV κυκλοφόρησε από το Defense Public στις 29 Οκτωβρίου, το οποίο δείχνει μια εικονογραφημένη έκδοση του ULAQ.

Το ULAQ θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα καθοδήγησης λέιζερ Cirit και αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα L-UMTAS, καθώς και δυνατότητες τηλεχειριστηρίου και τεχνητής νοημοσύνης.

«Είμαστε απερίγραπτα χαρούμενοι και περήφανοι που ανακοινώνουμε την έναρξη του πρώτου προγράμματος Armed Unmanned Surface Vehicle μετά από χρόνια εντατικής μηχανικής και επενδύσεων μετά το όνειρό μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ares Shipyard Utku Alanc σε κοινή συνέντευξη τύπου του 28 Οκτωβρίου.

«Έχουμε πετύχει αυτήν την επιτυχία και είμαστε περήφανοι για τις συμμετοχές των ιδιοκτητών μας, δίνοντας προτεραιότητα στα εθνικά μας συμφέροντα όπως πάντα. Παρουσιάζουμε το AUSV μας ως την πρώτη πλατφόρμα στη γραμμή ULAQ που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο».

«Καταλάβαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της υπεράσπισης της Γαλάζιας Πατρίδας, της προστασίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας, ειδικά με πρόσφατα αναδυόμενες διαφορές», πρόσθεσε ο Σελτζούκ Αλπαρσλάν, Διευθύνων Σύμβουλος της Meteksan Defense, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου.

 

Η Γαλάζια Πατρίδα

 

Η υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρεται στην προστασία των θαλάσσιων αξιώσεων της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Reuters, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία ότι πραγματοποίησε «μεγάλη κλιμάκωση» με την ανάπτυξη του τουρκικού σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis σε μια περιοχή ακριβώς νότια του ελληνικού νησιού Καστελλόριζο, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΕ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εάν συνεχίσει τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

«Κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν τις εντάσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

 «Το Ναυτικό θα παρέχει την απαραίτητη συνοδεία και προστασία για τα πλοία μας, εάν χρειαστεί».



--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr