Σκόπια: «Δεν υπάρχει συμβιβασμός στο δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση»


Νοέμβριος 11, 2020. 21:05

Σκόπια.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκολα Ντιμίτροφ, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στη σχέση Σκοπίων-Σόφιας, αλλά και την τελευταία δήλωση του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Όπως δήλωσε στη ‘MIA’ ότι όλα γίνονται για να «βγούμε από αυτές τις προκλήσεις ως νικητές, ισχυρό μέλλον συνεργάτες και καλοί γείτονες».

«Ο κ. Καρακατσάνοφ έχει υποχρέωση και δικαίωμα εκπροσώπησης των βουλγαρικών θέσεων, όπως ακριβώς έχουμε εμείς υποχρέωση και δικαίωμα εκπροσώπησης των θέσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά εμείς έχουμε, επίσης, την υποχρέωση να φροντίζουμε τη φιλία. 

«Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε και κάποια πράγματα που δεν συζητούνται», δήλωσε ο Ντιμίτροφ.

Λέει ότι ούτε με τη Βουλγαρία, ούτε με άλλη χώρα ή οργανισμό, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ποιοι είμαστε, ποια γλώσσα μιλάμε και ποια είναι η ταυτότητά μας.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συμβιβασμός στο δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση.

 Το να είσαι (Σλαβο)μακεδόνας δεν θέτει σε κίνδυνο κανέναν άλλο, και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η βάση για οποιαδήποτε αληθινή φιλία. 

Πρόκειται για οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία είναι ενσωματωμένα στις αξίες της ΕΕ και της Ένωσης, πρέπει και μπορούν να επεκταθούν μόνο μέσω της επιβεβαίωσης αυτών των αξιών και όχι με κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, όπως λέει η νέα μεθοδολογία, «όλοι πρέπει να απέχουν από την κατάχρηση διμερών ζητημάτων στη διαδικασία προσχώρησης», δήλωσε ο Ντιμίτροφ.

Zurnal

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr