Ο Ομπάμα αμφισβητεί τη δέσμευση του Ερντογάν στη Δημοκρατία


Νοέμβριος 18, 2020. 16:51

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίστηκε στο αμοιβαίο συμφέρον, και όχι στην πεποίθηση ότι είχαν κοινή δέσμευση για τη Δημοκρατία.

Στο τελευταίο του πόνημα «A Promised Land», ο Ομπάμα λέει ότι η προσήλωση του Ερντογάν στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου μπορεί να διαρκέσει μόνο εφόσον διατηρεί τη δική του εξουσία,  αναφέρει η Times of Israel .

Ο Ομπάμα περιέγραψε επίσης άλλους ηγέτες του κόσμου από τις συναντήσεις του μεταξύ 2009 και 2011.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι καλός στην επικοινωνία με τους ανθρώπους, λέει ο πρώην πρόεδρος.

«Δημιουργημένος ως (ποδοσφαιρικός) αμυντικός ,  με τετράγωνο σαγόνι,  ευρεία χαρακτηρικά και ένα μαλί χτενισμένο γκρι, ο Νετανιάχου είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, σκληρός (στις διαπραγματεύσεις) και ταλαντούχος στην επικοινωνία τόσο στα εβραϊκά όσο και στα αγγλικά».

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε επίσης τον Ρώσο Πρόεδρο (τότε  ήταν πρωθυπουργός) Βλαντίμιρ Πούτιν ως "αξιοθαύμαστο, κοντό και συμπαγή - διάπλαση παλαιστή - με λεπτά, αμμώδη μαλλιά, προεξέχουσα μύτη και απαλά, με μάτια που σε προσηλώνουν».

«Παρατήρησα ένα αμφισβήτηση στις κινήσεις του, μια ασκούμενη αδιαφορία στη φωνή του που έδειχνε κάποιον που έχει συνηθίσει να περιβάλλεται από υφισταμένους και αιτούντες", πρόσθεσε.

Από το 2017, η Τουρκία και οι ΗΠΑ διαφωνούν για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και τις απειλές της Αμερικής να μην παράσχει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.

Πέρυσι, ο  Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα για τη συνεχιζόμενη  ένταση S400-F35 , λέγοντας ότι δεν φταίει η Τουρκία ή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr