Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Αλβανοί εμπειρογνώμονες ζητούν δημοψήφισμα για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα

 

 

 


Αλβανοί εμπειρογνώμονες συζήτησαν για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και την πρόταση για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης

 Νοέμβριος  5, 2020. 20:20

Τίρανα.

Αλβανοί εμπειρογνώμονες των θαλάσσιων, περιβαλλοντικών και διεθνών σχέσεων έχουν ενωθεί για να αντιταχθούν στην επιλογή  της κυβέρνησης για μεταφορά του ζητήματος των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Σε στρογγυλή τράπεζα οι πρώην στρατιωτικοί επέστησαν την προσοχή σε γεγονότα τα οποία σκόπιμα δεν αναφέρονται. Παρουσιάζονται ορισμένες σκέψεις των συμμετεχόντων.

Βλαντιμίρ Μπέγια: Με έκπληξη είδα έναν χάρτη που υπογράφεται από τον Mehdi Frashëri  και έναν Έλληνα συνταγματάρχη για το Στενό της Κέρκυρας. Έκτοτε, τα κόμματα δέχθηκαν τη διαίρεση του στενού της Κέρκυρας με 50 – 50. Επιπλέον το διάταγμα του Ζογκ για το στενό της Κέρκυρας έχει την ίδια εμφάνιση που είχαν οι αυτοκρατορίες μεταξύ τους. Έχουμε μια απόφαση του ‘ 46 με την υπογραφή του Ενβέρ Χότζα, που είναι ίδια με αυτήν του Αχμέτ Ζόγκου.

 Ο ναύαρχος Βλαντιμίρ Μπέγια είπε ακόμη ότι δεν του επετράπη σκόπιμα να μελετήσει  τους χάρτες.

Βλαντιμίρ Μπέγια: Οι χάρτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι αγγλικοί χάρτες, οι ελληνικοί χάρτες, οι ιταλικοί χάρτες, ακόμα κι αν τους αντιγράψετε και τους επικολλήσετε τον ένα πάνω στον άλλο, δεν έχουν ουσιαστική διαφορά, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Στενό της Κέρκυρας έχει χωριστεί στο μισό.

 

Το ζήτημα της ακατοίκητης βραχονησίδας επανήλθε στο προσκήνιο

 

Οσμάν Μετάλα: η βραχονησίδα Περιστερές λήφθηκε ως το τελικό σημείο επειδή οι Έλληνες ετοίμασαν το έδαφος. Μην ξεχνάτε ότι το '97 στην Αλβανία καταστράφηκαν όλες οι ικανότητες του στόλου και όλη η περιπολία στον οικισμό της Κέρκυρας γινόταν μόνο από την ελληνική ακτοφυλακή.

Υπογραμμίστηκε στη συζήτηση ότι δεν ελήφθη η γνώμη των εμπειρογνωμόνων και εστάλη αναφορά στον Πρόεδρο, θεωρώντας την ως την τελευταία ευκαιρία να αντιδράσει.

 Σαζάν Γκουρί: Θα αναλύσουμε το ζήτημα και στη συνέχεια θα απευθυνθούμε στον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τη Συνέλευση, την Αντιπολίτευση και τον ίδιο το λαό για τη δυνατότητα  να εκφραστούν σε αυτό το ζήτημα με ένα συγκεκριμένο δημοψήφισμα, του οποίου η απόφαση είναι κυρίαρχη, γιατί «τα πολιτικά πόδια, είναι πολύ μικρά για να φέρουν τόση μεγάλη ευθύνη».

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα των ελληνοαλβανικών θαλάσσιων συνόρων θα διευθετηθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr