Ζόραν Ζάεφ: Η Βουλγαρία δεν είναι φασιστική χώρα, αλλά φίλη μας


Νοέμβριος 25, 2020. 20:14

 

Η Βουλγαρία δεν είναι φασιστική χώρα, είναι η φίλη μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.

«Έχουμε οργανώσει μια κοινή γιορτή για τις ιστορικές προσωπικότητες του Μεσαίωνα, έχουμε πρωτόκολλα από τον Τσάρο Σαμουήλ - από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, από τον Κλήμεντο και τον Ναούμ. Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να τις δημοσιεύσουν επειδή πρέπει να τις συμπεριλάβουμε στα εγχειρίδια.  Οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν όλη αυτή την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να μας ενώσει. Τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στη Βουλγαρία αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους με πολύ λάθος τρόπο. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Έχουμε ήδη αντικαταστήσει περισσότερους από 20 πίνακες στη χώρα όπου έγραφε ο Βούλγαρος φασίστας κατακτητής. « Το κάναμε αυτό γιατί δεν συμβαίνει - η Βουλγαρία δεν είναι φασιστική, η Βουλγαρία είναι φίλη μας", δήλωσε ο Ζάεφ.

Μιλώντας για την ιστορική περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζάεφ λέει ότι υπήρχε τότε κατοχή, αλλά στη συνέχεια η Βουλγαρία ενώθηκε μαζί με τους αντιφασίστες που αγωνίζονταν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Οι δικοί μας στρατιώτες μαζί με τους Βουλγάρους απελευθέρωσαν εδάφη – την Κρίβα Παλάνκα, το Κουμάνοβο, την περιφέρεια Σκοπίων. Και αυτό είναι ένα καλό μέρος της ιστορίας μας, που μας κάνει ακόμη πιο ενωμένους. Τονίζω τα ιστορικά γεγονότα στα οποία πρέπει να εργαστούμε στο μέλλον, επειδή το παρελθόν δεν μας έδωσε αυτή την ευκαιρία. 

«Τώρα πρέπει να δείξουμε κοινή λογική για τις νέες γενιές, να τα αλλάξουμε όλα αυτά στο πνεύμα της μεγάλης φιλίας που έχουμε, η οποία εγγυάται ακόμη καλύτερη συνεργασία στο μέλλον», δήλωσε ο Ζάεφ.

Πιστεύει ότι η Γιουγκοσλαβία κράτησε τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία διχασμένες. Είπε ότι είναι καθήκον όλων των πολιτών, και ιδίως των πολιτικών, να φέρνουν πιο κοντά τα έθνη που κρατιούνται μακριά από το ένα το άλλο επί πολλά χρόνια.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία και το κράτος μας, και αναγνωρίζοντας την κυριαρχία και το κράτος, έχει αναγνωρίσει κατηγορηματικά το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση.

«Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία - ότι είμαστε «Μακεδόνες» και μιλάμε ‘μακεδονικά’. Αυτό είναι γεγονός. Μετά από όλα, είναι ένα συναίσθημα, και είναι σωστό. Ο καθένας μπορεί να καθοριστεί όπως θέλει, όπως αισθάνεται. Γνωρίζετε ότι έχουμε πολλές εθνικότητες, εκτός από τους (Σλαβο)Μακεδόνες, υπάρχουν  Αλβανοί, Τούρκοι, Βλάχοι, Βόσνιοι, Ρομά, έχουμε επίσης Βούλγαρους που ζουν στη χώρα. «Είναι πολίτες μας και αποτελούν μια καλή γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πιστεύω ότι στο μέλλον αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πάνω από όλα, είναι αυτή η ιστορική στιγμή, αλλά μέσω του πρίσματος της φιλίας», δήλωσε ο Ζάεφ.

Τόνισε περαιτέρω ότι έχουμε κοινή ιστορία και ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι επαναστάτης, τόσο για τους Βούλγαρους όσο και για τους Μακεδόνες, οπότε οι ενέργειές του πρέπει να μας δοκιμάσουν ως έθνος.

«Εάν δεν αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες της ιστορίας, δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον», κατέληξε ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στον Bgnes.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr