Θα προσαρτήσει η Τουρκία την Κατεχόμενη Κύπρο; Τα σενάρια


Νοέμβριος 25, 2020. 19:15

Παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να προσαρτήσει την Κατεχόμενη Κύπρο έως το 2023, ένα έτος κατά το οποίο θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το βήμα θα μπορούσε να είναι στο σενάριο της επεκτατικής επιθυμίας που επέδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο εγείρει ανησυχίες στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι ο Ερντογάν μπορεί να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα του νησιού εντός δύο ετών.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος προσάρτησης του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, το οποίο ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους, εκτός εάν βρεθεί λύση για την ενοποίηση του διχασμένου νησιού έως το 2023.

Οι δηλώσεις του Χριστοδουλίδη ήρθαν μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, και συγκεκριμένα στο τουριστικό θέρετρο Βαρώσια, μια επίσκεψη που ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε ως «προκλητική».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ερντογάν ζήτησε λύση δύο κρατών για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη βάσει ενός ομοσπονδιακού μοντέλου.


Η ενδεχόμενη προσάρτηση θα γίνει αποδεκτή από ελάχιστες χώρες


Ο Κύπριος πολιτικός ερευνητής, Ιωάννης Ιωάννου, λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο προσάρτησης της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία το 2023.

Πρόσθεσε ότι η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για νέα επανάληψη των συνομιλιών μετά την αποτυχία των συνομιλιών του 2017.

Σε μια δήλωση στο "Sky News Arabia", ο Ιωάννου πρόσθεσε, «θεωρητικά, η Τουρκία θα μπορούσε να προσαρτήσει τη βόρεια Κύπρο. Από την άποψη του διεθνούς δικαίου , αυτό το ζήτημα θα γινόταν αποδεκτό μόνο από περιορισμένο αριθμό χωρών, αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η πολιτική αναθεώρησης των πολιτικών. Αυτό που υιοθέτησε η Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι μια προσπάθεια να προσθέσει περισσότερα εδάφη στην Τουρκία, όπως και στη Συρία».

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Με τη σειρά του, ο Ζοσέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέκρινε τις δηλώσεις του Ερντογάν στα Βαρώσια, λέγοντας: «Είναι απαραίτητο για την Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις διαπραγματεύσεις».

Είπε, «Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σαφές: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εκτός από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

 

Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, ως απάντηση σε ένα βραχύβιο στρατιωτικό πραξικόπημα από τους Ελληνοκύπριους με στόχο την ενοποίηση της χώρας με την Ελλάδα.

Το νησί έχει παραμείνει έκτοτε χωρισμένο μεταξύ του ελληνοκυπριακού νότου που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τουρκοκυπριακού βορρά που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr