Το στοίχημα του Ερντογάν στη Λιβύη- εξτρεμιστικά στοιχεία εισρέουν από τις γειτονικές χώρες


Δεκέμβριος 12, 2020. 21:26

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να συσσωρεύει τρομοκράτες μέσα στη Λιβύη μέσω διαφόρων οδών, κυρίως από το νότο της χώρας, μεταφέροντας αυτά τα ένοπλα στοιχεία στη λιβυκή επικράτεια, με σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν πολλαπλούς στόχους.

Οι τουρκικές επίσημες δηλώσεις σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες είναι συχνές , πράγμα που συμπίπτει με την εξάπλωση των θρησκευτικών οργανώσεων και των φιλανθρωπικών εταιρειών, μέλη  των οποίων εργάζονται για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ανοίγοντας το έδαφος για στρατολόγηση τρομοκρατικών στοιχείων μετά τις απώλειες μισθοφόρων της Άγκυρας, στη Λιβύη και τη Συρία.

 

Αυτή η τουρκική μεθόδευση υποστηρίζεται οικονομικά από το Κατάρ, το οποίο καλύπτει τις κινήσεις του τουρκικού «Οργανισμού Συντονισμού και Συνεργασίας» (TIKA).

 

Διείσδυση στη Λιβύη από το νότο

 

 

Ο πολιτικός ερευνητής της Λιβύης, Αχμέντ Χάμζα,  επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σαφής πρόθεση από τον Ερντογάν και την ομάδα του, με επικεφαλής τον Διευθυντή Πληροφοριών Χακάν Φιντάν, να στρέψουν την προσοχή τους προς τις αφρικανικές χώρες με στόχο να ενσωματώσουν μεγαλύτερο αριθμό εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή  του Σαχέλ και  της Σαχάρας,  με τελική στόχευση τη Λιβύη.

Ο Χάμζα πρόσθεσε στο «Sky News Arabia», ότι η Λιβύη «έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους Οθωμανούς πολιτικούς».

 Και συνέχισε: «Η Τουρκία δεν δίστασε καθόλου να κινηθεί προς τη Λιβύη μετά το χάος που υπέστη στις αρχές του 2011, λόγω της γειτνίασής της με την Αίγυπτο και την Αλγερία, στις οποίες η Άγκυρα υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες, ειδικά την τρομοκρατική  Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Ο Λίβυος ερευνητής εξήγησε ότι ο Ερντογάν «ήρθε στη Λιβύη κατά το στάδιο της καταστροφής των θεσμών και της ανάδειξης της τρομοκρατικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις χώρες της βόρειας Αφρικής».

Τόνισε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να ακολουθήσει μια νέα τακτική καθώς αλλάζει τις κινήσεις του ενσωματώνοντας  τρομοκρατικές ομάδες και φονταμενταλιστικές οργανώσεις της Αφρικής, με στόχο τη Λιβύη,  με εισροές από τα νότια σύνορα και όχι πια ​​από τη Μεσόγειο ή τον εναέριο χώρο που εκτίθενται στα όργανα παρακολούθησης στη θάλασσα και τον αέρα».

Ο Χάμζα σημείωσε ότι  λόγω αυτών των τουρκικών κινήσεων υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να καταστρέψει τα οχυρά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη νότια Λιβύη.

 

Αιχμή του δόρατος

 

Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής της Λιβύης Σαάντ Μόφτα είπε ότι οι χώρες της Δυτικής Αφρικής αντιπροσωπεύουν «την αιχμή του δόρατος» στο σχέδιο της Τουρκίας στην περιοχή, ειδικά στη Λιβύη .

Ο Μόφτα δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά εξτρεμιστικά στοιχεία στη Νιγηρία έχουν εμπλακεί στη διεξαγωγή πράξεων βίας και δολοφονίας στη Λιβύη .

Ο πολιτικός αναλυτής επιβεβαίωσε την ύπαρξη «ενός μεγάλου σχεδίου για συντονισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων της Δυτικής και της Βόρειας Αφρικής, για προωθηθούν μελλοντικά σε χώρες του Σαχέλ και της Σαχάρας καθώς και της βόρειας Αφρικής, ιδιαίτερα στη Λιβύη».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr