Η Ρωσία «χαϊδεύει» την Τουρκία που προσπαθεί να επεκταθεί σε βάρος της



Δεκέμβριος 21, 2020. 18:50

 

Η Τουρκία έχει στείλει στρατεύματα στη ζώνη σύγκρουσης  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση σε πρώην σοβιετικές περιοχές καθώς και στην Αζοφική, στον Εύξεινο Πόντο.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εδραιώνεται στρατιωτικά στη βόρεια Συρία και τη Λιβύη. Η Μόσχα έχει επίσης συμφέροντα εκεί, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές σύγκρουσης μεταξύ των χωρών. 

Ο πιθανός αντίπαλος της Ρωσίας ενισχύει τη θέση του, αλλά η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμη αντιδράσει και είναι άγνωστο ποια στρατηγική θα χρησιμοποιήσει για να επιδιώξει τα συμφέροντά της. 

Η Τουρκία προσπαθεί επί του παρόντος να επιβάλει νέες, δυσμενείς για τη Ρωσία, όρους στρατιωτικής και γεωπολιτικής συνεργασίας, όπως σχολιάζει η ρωσική «Ανεξάρτητη Εφημερίδα» σε άρθρο της.

 

Οι ‘στρατηγικές’ επαφές Τουρκίας – Ουκρανίας

 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις με τους Ουκρανούς ομολόγους τους για την αμυντική πολιτική και την ασφάλεια. 

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν αυτές τις επαφές στρατηγικές. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε κάποιο βαθμό από τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος  τις αποτίμησε την Παρασκευή και επεσήμανε: «οι διαπραγματεύσεις ήταν επιτυχείς και η Τουρκία υποστηρίζει την Ουκρανία σε όλες τις πλατφόρμες στην πορεία της ένταξής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

 Πρόσθεσε:

«Η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Είναι ένας σημαντικός γείτονάς μας. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να αποφύγουμε τυχόν προκλήσεις. Πραγματοποιούμε όλες τις δραστηριότητές μας που επηρεάζουν την περιοχή του Εύξεινου Πόντου, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ. Αυτό είναι σημαντικό. όχι μόνο για την Ουκρανία και την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Ακάρ. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση του Μοντρέ (Montreux) ρυθμίζει τη ναυτιλία στο Βόσπορο, στα Δαρδανέλια και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ενισχύοντας την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Στενών.

 

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κριμαία

 

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, οι Τούρκοι εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν τη στάση της Άγκυρας να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά «στην προστασία των δικαιωμάτων των ταταρικών φυλών της Κριμαίας και να βοηθήσει στη στέγαση εσωτερικών προσφύγων καθώς και την απελευθέρωση Ουκρανών πολιτών που κρατούνται παράνομα στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και στη Ρωσία».

 

Τα νέα ήρθαν εν μέσω άλλων ειδήσεων: πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άντριυ Τάραν είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Κριμαία». 

Το οποίο φέρεται να ενέχει σοβαρό κίνδυνο, δημιουργώντας μια ισχυρή απειλή «για την οικονομία της Ουκρανίας, της Τουρκίας και ολόκληρης της Ευρώπης». 

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα αναφορές ότι σκοπεύει να κατασκευάσει αποθήκες πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο.

 Όμως, στο διάλογό του με την Άγκυρα, το Κίεβο φαίνεται πως θεώρησε το θέμα κερδοφόρο.

 Επιπλέον, σύμφωνα με ειδικούς και μέσα ενημέρωσης, στη σημερινή κατάσταση, η Άγκυρα έχει λόγο να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για να υποστηρίξει όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα των εταίρων του ΝΑΤΟ και της ΚΑΚ.

 

Σχεδιασμοί και το κλείσιμο των Στενών

 

Εκπρόσωποι ορισμένων μέσων ενημέρωσης και ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πληροφορίες που ανακοινώθηκαν στο Κίεβο σχετικά με την προγραμματισμένη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο και τα μηνύματα σχετικά με την στρατικοποίηση της Κριμαίας μπορούν να θεωρηθούν ότι προετοιμάζουν το έδαφος για να δικαιολογήσουν την ενίσχυση της Τουρκίας στη ζώνη του Εύξεινου Πόντου, ή οι αχρησιμοποίητοι μοχλοί χρησιμοποιούνται για να ασκήσουν πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία - για παράδειγμα, εμποδίζοντας τα Στενά με το πρόσχημα μιας στρατιωτικής απειλής που φέρεται να προέρχεται από τη Ρωσία. 

Και θα υπενθυμίσουμε ότι τα ρωσικά πλοία περνούν μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία.

Δεδομένων των δηλώσεων συμφιλίωσης που έκανε το Κρεμλίνο προς την Τουρκία σήμερα, αυτές οι προβλέψεις μπορεί να μην φαίνονται σχετικές. 

Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι φιλοτουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία ξεκίνησαν μια επίθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας προς την κατεύθυνση της κουρδικής πόλης  Άιν Ίσα.

Με τη βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων, η ρωσική ομάδα έχει δημιουργήσει επειγόντως αρκετούς σταθμούς παρατήρησης και έδρα στην πόλη. Όπως φαίνεται από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, οι μαχητές υπό τουρκικό έλεγχο μπορεί να βομβαρδίζουν όχι μόνο Κούρδους αλλά και ρωσικές θέσεις.

Τα στρατεύματα του Ερντογάν θα μπορέσουν να αναλάβουν εύκολα ένα σημαντικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου M-4 που συνδέει τη Δαμασκό με το Καμισλί - ωθώντας τους Κούρδους από τη σημαντική περιοχή, όπου έχουν ζήσει για αιώνες και δεν υποστηρίζονται μόνο από την ηγεσία της Συρίας και Ρωσίας, αλλά και  από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν επιλύει εδαφικά προβλήματα υπέρ του. Ο αποκλεισμός του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα διευκολύνει σοβαρά την επέκταση των φιλοτουρκικών μαχητικών ομάδων στη Συρία που συνδέονται άμεσα με την Άγκυρα. 

Μόλις η Ρωσία, της οποίας τα πολεμικά πλοία δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στα Στενά, θα απομονωθούν και τα εδάφη της βόρειας Συρίας θα παραμείνουν υπό τουρκικό έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι για πάντα.
 Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα- απόστρατο στρατηγό-, Γιούρι Νετκάτσεφ, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα για να απομακρύνει τη Ρωσία από τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Standart News com.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr