Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

«Η Βουλγαρία είναι κίνδυνος για όλα τα Βαλκάνια όσο συνεχίζει να γιορτάζει τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου»


Ιανουάριος 3, 2021. 20:45

«Είναι παράδοξο που ο εθνικισμός κατορθώνει να αναβάλλει τον εξευρωπαϊσμό των Βαλκανίων και αυτός ο εθνικισμός είναι ο βουλγαρικός που σταματά όλη τη διαδικασία λόγω των φιλοδοξιών του για τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου ‘Danas’ ο Στόγιαν Άντοφ, πρώτος πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας και ανώτερος αξιωματούχος στο πρώην ομοσπονδιακό κράτος στην κυβέρνηση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Ο Άντοφ, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ) ως επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας το 1978-1980 και δήλωσε ότι ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ήθελε πλήρη ένταξη στην ΕΚ  και ότι υπήρχαν μηνύματα από τις Βρυξέλλες για την πιθανότητα ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στο μπλοκ μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

 

Στο βουλγαρικό μνημόνιο υπάρχουν ψέματα και ανοησίες

 

Ο πρώην πολιτικός πιστεύει ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα των ανανεωμένων διαπραγματεύσεων με τη Βουλγαρία, ο Ζόραν Ζάεφ κάνει συχνά αντιφατικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προσπαθεί να βοηθήσει τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, να κερδίσει τις εκλογές της 28ης Μαρτίου.

Αναφερόμενος στο βουλγαρικό βέτο στη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ, ο Αντόφ είπε ότι όλα στο μνημόνιο της Βουλγαρίας είναι πλαστά, υπάρχουν πολλά ψέματα και ανοησίες.

«Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας κυριαρχείται από μια  ρεαλιστική θέση για την Κατοχή της χώρας από τον φασιστικό βουλγαρικό στρατό και την κρατική διοίκηση και για την εξέγερση του σλαβομακεδονικού λαού ενάντια στο Βούλγαρο καταχτητή μαζί με τους γιουγκοσλαβικούς λαούς στον αγώνα ενάντια στην κυριαρχία του Χίτλερ, και ο υπηρέτης του Χίτλερ ήταν ο Βούλγαρος φασίστας κατακτητής στη Βόρεια Μακεδονία. Πολύ αίμα χύθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και διαπράχθηκαν πάρα πολλά εγκλήματα. Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπορεί να καταπιεί αυτά τα ψέματα έτσι.

»Ωστόσο, ο Ζάεφ έκανε διάφορες δηλώσεις και αυτές οι δηλώσεις οφείλονται στη φύση των διαπραγματεύσεων σε αυτό το στάδιο. Στην πραγματικότητα, η υποψήφια χώρα σε αυτό το στάδιο δεν έχει δικαίωμα να πει ποιες είναι θέσεις της…

»Στο μνημόνιο της Βουλγαρίας όλα γράφονται εκ νέου, υπάρχουν πολλά ψέματα και ανοησίες».

 

Πραγματικοί κίνδυνοι  από τη Βουλγαρία

 

Σύμφωνα με τον Άντοφ, «οι κίνδυνοι της βουλγαρικής πολιτικής για τα Βαλκάνια θα είναι πραγματικοί όσο η Βουλγαρία συνεχίζει να γιορτάζει ως εθνική γιορτή την 3η Μαρτίου, την ημέρα της υπογραφής της ειρηνευτικής συνθήκης του Αγίου Στεφάνου».

«Η σημερινή Βουλγαρία δεν έχει καμιά ισχύ να επιβάλει τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Αλλά για αυτήν την ιδέα, η βουλγαρική τσαρική κυβέρνηση προκάλεσε και διεξήγαγε τρεις αιματηρούς πολέμους και έχασε και τους τρεις. Αυτή η εμπειρία με τη Βόρεια Μακεδονία, μοιάζει πολύ με τις προηγούμενες προσπάθειες της Βουλγαρίας να εφαρμόσει την ιδέα του Αγίου Στεφάνου, που προβλέπει βουλγαρικό το έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο Στόγιαν Άντοφ, επικαλούμενος «φρικτά εγκλήματα από τους Βούλγαρους κατακτητές», όπως είναι ο αποκεφαλισμός της Νεβάνα Γεωργίεβα-Ντούνα και στέλνοντας σχεδόν το 90% των Εβραίων της Βόρειας Μακεδονίας στου Ναζί, οι οποίοι στη συνέχεια εκκαθαρίστηκαν στην Τρεμπλίνκα», όπως σημειώνει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Φόκους.

Fokus

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr