Τα Σκόπια ετοιμάζονται για την απογραφή του πληθυσμού- αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Ιανουάριος 3, 2020. 21:41

Μετά από 19 χρόνια, η Βόρεια Μακεδονία προετοιμάζεται για την απογραφή του πληθυσμού. Ο νόμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισης. Είναι ανεπίσημα γνωστό ότι αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, δηλαδή στις πρώτες συνεδρίες μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Την περασμένη  δεκαετία ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε κεφάλαια για την απογραφή το 2011 και ο νόμος εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, η διαδικασία, όμως,  σταμάτησε για άγνωστους λόγους. 

Πέντε χρόνια αργότερα, έγινε γνωστό ότι η αναβολή ή η αναστολή της απογραφής έγινε σε συμφωνία μεταξύ του αρχηγού του DUI Ali Ahmeti και του πρώην πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι.

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

 

Το κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, VMRO-DPMNE, προειδοποίησε το Σάββατο ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της απογραφής, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

«Τρία σημεία, αντίστοιχα τρεις προϋποθέσεις, είναι ασαφή σε εμάς.

Πρώτον, γιατί να μην δημοσιεύσουμε τη μεθοδολογία απογραφής που υποτίθεται ότι ήταν αναπόσπαστο μέρος του νόμου περί απογραφής, για να τη δουν όλοι;

Δεύτερον, γιατί το SDSM είναι αντίθετο με την εγγραφή ή την ταυτοποίηση πολιτών με δακτυλικά αποτυπώματα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για προσωπικά έγγραφα

και το τρίτο, επειδή το SDSM προσπαθεί να κάνει απογραφή, για την πραγματικότητα της οποίας ο λαός δεν εμπιστεύεται, η επόμενη κυβέρνηση VMRO-DPMNE θα πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη απογραφή σύμφωνα με όλα τα πρότυπα της Eurostat», δήλωσε ο  Στέφαν Αντονόφσκι, βουλευτής του VMRO-DPMNE.

 

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι θέλουν να κρύψουν τον αλβανικό πληθυσμό

«Οι υποψίες της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, σχετίζονται ιδίως με τον αριθμό των Αλβανών στη βόρεια Μακεδονία. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι οι Αλβανοί είναι λιγότερο από το 25,17 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού των 2 εκατομμυρίων, βάσει της απογραφής που πραγματοποιήθηκε το 2002», γράφει η αλβανική Syri, που έχει τίτλο «ο φόβος των Αλβανών».

Ωστόσο, η Zurnal αναφέρει:

«Δεδομένης της μετανάστευσης και των δημογραφικών αλλαγών καθώς και της βουλγαροποίησης σχεδόν 100.000 πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, η στατιστική υπηρεσία πιθανολογεί ότι 1,5 έως 1,6 εκατομμύρια πολίτες ζουν στη Βόρεια Μακεδονία, εκ των οποίων το 57-61 τοις εκατό είναι Σλαβομακεδόνες, το 28 έως 30 τοις εκατό Αλβανοί και οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βόσνιοι κ.λπ.»

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr